STA, 21. 3. 2016

V Mariboru bodo podelili Glazerjevo nagrado in listine

V dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bodo nocoj podelili Glazerjevo nagrado in listine, ki jih vsako leto podeljuje Mestna občina Maribor za dosežke na področju kulture. Nagrado za življenjsko delo prejme igralka Milada Kalezić.
:
:

Milada Kalezić / Foto: Arhiv FBS

Članica igralskega ansambla Drame SNG Maribor Milada Kalezić, ki je za svoje delo med drugim prejela tudi Borštnikov prstan, je po navedbah odbora za podelitev Glazerjevih nagrad vrhunska in pronicljiva interpretka tako klasične kot moderne dramatike.

"Mariborske odrske deske je zaznamovala z neprecenljivim prispevkom k umetniški kreativnosti in kakovosti projektov, v zaodrje pa s svojo iskreno srčnostjo, duhovito avtorefleksijo in pronicljivo materinsko občutljivostjo prinaša navdihujoče zaloge pozitivne energije in izjemno čuječnost za življenjsko-gledališke negotovosti kolegov," piše v obrazložitvi.

Odbor za podelitev nagrad vsako leto poleg nagrade za življenjsko delo podeli še največ tri listine za pomembne dosežke v krajšem časovnem obdobju. Te letos prejmejo baritonist in solist Opere SNG Maribor Jaki Jurgec, Društvo likovnih umetnikov Maribor (DLUM) ter Konservatorij za glasbo in balet Maribor.

Glazerjeve nagrade so poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru. Lani je osrednjo Glazerjevo nagrado prejela pesnica in prevajalka Erika Vouk.

Glazerjeva listina, Glazerjeva nagrada za življenjsko delo, Milada Kalezić