STA, 22. 3. 2016

Igralka Milada Kalezić z Glazerjevo nagrado za življenjsko delo

Glazerjeva nagrada za življenjsko delo kot potrditev izjemnega prispevka k mariborski kulturi je letos šla v roke igralki Miladi Kalezić. Kot je povedala na včerajšnji slovesni podelitvi v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, jo veseli, da je prepoznan trud, ki ga umetniki vlagajo v svoje delo.
:
:

Milada Kalezić / Foto: Damjan Švarc

"Človek je res presunjen, ko v teh obrazložitvah sliši, koliko umetniškega snovanja, koliko slik, koliko ur, vaj, je za vsemi temi nagradami. Zahvaljujem se za to velikodušnost, da je to opaženo," je dejala.

Spomnila je na citat iz Čarovnice iz Zgornje Davče Rudija Šeliga, v kateri je tudi sama nastopila in ustvarila eno svojih najbolj prepoznavnih vlog. "Tam Darinka v nekem trenutku reče, da bo jadrala poševno v bit. Vedno se mi je zdelo, da ko se gibljemo vsi mi skupaj po razkošnih prostorih umetnosti, da jadramo naravnost v bistvo. Jadrajmo!" je dejala in požela velik aplavz.

Milada Kalezić, po rodu iz Črne gore, je v Mariboru obiskovala osnovno šolo in gimnazijo, kjer je sodelovala v amaterskem gledališču Slava Klavora. Po študiju na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) se je najprej zaposlila v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, leta 2002 pa v Drami SNG Maribor, kjer dela še danes. Za svoje vloge je prejela številne nagrade, med drugim leta 2011 Borštnikov prstan. Gledalcem se je vtisnila v spomin tudi z besedami "Jok brate, odpade" iz filma To so gadi.

Kot je v obrazložitvi zapisal odbor za podelitev Glazerjevih nagrad, ki letos končuje svoj mandat, je Kalezić zaznamovala mariborske odrske deske z neprecenljivim prispevkom k umetniški kreativnosti in kakovosti projektov, v zaodrje pa s svojo iskreno srčnostjo, duhovito avtorefleksijo in pronicljivo materinsko občutljivostjo prinaša navdihujoče zaloge pozitivne energije in izjemno čuječnost za življenjsko-gledališke negotovosti kolegov.

V Mariboru vsako leto poleg nagrade za življenjsko delo podelijo še največ tri listine za pomembne dosežke v krajšem časovnem obdobju. Te so letos prejeli baritonist in solist Opere SNG Maribor Jaki Jurgec, Društvo likovnih umetnikov Maribor (DLUM) ter Konservatorij za glasbo in balet Maribor.

"Prepričljive izvedbe opernih vlog ter popolno predajanje umetnosti, publiki in mariborskemu opernemu gledališču so tisti argumenti, ki upravičujejo podelitev Glazerjeve listine baritonistu Jakiju Jurgcu," je zapisala žirija.

DLUM "Mariborčankam in Mariborčanom posreduje vso širino in raznovrstnost likovnega ustvarjanja ter ima neizbrisne zasluge za vpis Maribora na evropski zemljevid likovne umetnosti". Konservatorij za glasbo in balet Maribor pa je "polnih sedem desetletij osrednja umetniška izobraževalna ustanova v regiji," v kateri se je izobraževalo veliko mednarodno uveljavljenih glasbenikov in baletnih plesalcev, ki so ime mesta ponesli daleč zunaj meja Slovenije.

Glazerjeve nagrade in listine, ki jih podeljuje Mestna občina Maribor, so poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju. Lani je osrednjo Glazerjevo nagrado prejela pesnica in prevajalka Erika Vouk.

Glazerjeva nagrada za življenjsko delo, Milada Kalezić