STA, 17. 8. 2023

Plesni umetnici Polett Kasza in Mateja Železnik s prvencem Kvadrat1

V Projektnem prostoru Društva umetnikov (DUM) bo nocoj premiera prvenca dveh mladih avtoric in plesnih umetnic Polett Kasza in Mateje Železnik z naslovom Kvadrat1. Prvo samostojno plesno delo Kasza in Železnik se osredotoča na samo razmišljanje in posebej na nekaj, kar je moč opisati kot pretirano razmišljanje - ujetost v misli brez miru.
:
:

Foto: Pixabay

Plesalki z negotovimi, previdnimi in ponavljajočimi se gibi ustvarjata zanke, ki lahko popolnoma prevzamejo um, morda nekje tudi v duhu znamenite izjave ene od ikon sodobne plesne umetnosti Yvonne Rainer. Ta je sredi 60. let 20. stoletja zapisala, da je um mišica, so ob napovedi sodobne plesne predstave Kvadrat1 zapisali pri DUM.

Ponovitvi plesne predstave Kvadrat1 bosta v petek in soboto, prav tako ob 20. uri.

Svobodna plesalka in performerka z Madžarske, ki živi v Berlinu, Polett Kasza in slovenska plesalka Mateja Železnik se pri predstavi Kvadrat1 podpisujeta pod avtorstvo, koreografijo, izvedbo in oblikovanje prostora. Zvok je oblikoval Mark Bartha. Pod dramaturgijo in svetovanje se podpisuje Sara Živkovič Kranjc, pod ilustracije Anna Huszak - Azami, pod video in foto material pa Marijo Županov in Lukas Zuschlag.

Mateja Železnik, Kvadrat1, DUM, Polett Kasza