SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 18. 7. 2019

Leja Jurišić in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Leja Jurišić. Šesturni performans omenjene plesalke in igralca Marka Mandića Skupaj je slavil na letošnjem festivalu Gibanica. Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije je performansu podelilo nagrado za najboljšo predstavo sezone 2017/2018, na Festivalu Borštnikovo srečanje 2018 pa je prejel nagrado po presoji žirije. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Leji Jurišić.

Leja Jurišić, Skupaj / Foto: Matija Lukić

Leja Jurišić je koreografinja in plesalka, poleg tega tudi diplomirana pravnica, v mladosti pa se je profesionalno ukvarjala z gimnastiko. Leta 2011 je prejela nagrado zlata ptica, leta 2013 nagrado Ksenije Hribar za perspektivno koreografinjo (v tandemu s Tejo Reba), leta 2019 pa nagrado Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa.

Znanost, predvsem nevrološka, je v zadnjem času dokazala precej stvari, ki jih plesalci in igralci enostavno vemo zaradi prakse. (Leja Jurišić, RTVSLO, 2019)

Kot koreografinja in plesalka je v preteklosti sodelovala z različnimi gledališkimi hišami: Plesnim teatrom Ljubljana, SNG Drama Ljubljana, SNG Nova Gorica, Mestnim gledališčem Ptuj, Prešernovim gledališčem Kranj, Slovenskim stalnim gledališčem Trst, Slovenskim mladinskim gledališčem, Cankarjevim domom, Gledališčem Glej ter pri številnih zunajinstitucionalnih projektih. Po dvakrat je sodelovala z režiserji Sebastijanom Horvatom, Janezom Janšo in Miho Nemcem ter s koreografi Goranom Bogdanovskim, Brankom Potočanom, Dejanom Srhojem in Uršo Vidic ter trikrat z Jano Menger.

Še več o Leji Jurišić boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Leja Jurišić

Povezani dogodki

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 25. 7. 2019
Petja Labović in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 24. 3. 2020
Gledališče iz domačega naslanjača
Gledališče Koper/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 27. 4. 2020
Slovenska gledališča na spletu: Gledališče Koper