STA, 6. 10. 2016

Kranjsko in novogoriško gledališče na oder postavila virtualno kriminalko Podsvet

Prešernovo gledališče Kranj in Slovensko narodno gledališče Nova Gorica sta v koprodukciji pripravila uprizoritev virtualne kriminalke Podsvet ameriške dramatičarke in igralke Jennifer Haley. Kot je na današnji novinarski konferenci pred sobotno premiero v Kranju povedal režiser Dušan Jovanović, je tekst izjemen, zelo kompleksen in zanimiv.
:
:

Foto: Atelje Pavšič Zavadlav

Besedilo Podsvet je hkrati psihološka srhljivka o temnih plateh človeške narave kakor tudi klasična kriminalka o temi virtualnega sveta, v katerem sta morala in etika izgubili svoje mesto. Avtorica se posveča predvsem etičnim vprašanjem medčloveških odnosov, identitet in hrepenenj.

Podsvet izpostavlja enega najbolj žgočih problemov sodobne civilizacije - pedofilijo v virtualnem svetu, ob tem pa odpira še vrsto drugih vprašanj, vse do vprašanja o odgovornosti ter posledicah naših dejanj. Avtorica se sprašuje, ali je v virtualnem svetu mogoče izživeti vse, tudi pedofilijo in zločin, ne da bi za to nosili posledice in ne da bi to vplivalo na resničnost.

Avtorica odpira moralno-etično dilemo o tem, ali je bolje, da pedofili svobodno in brez prepovedi izživljajo svoja nagnjenja v virtualnem svetu ali pa je nujna čimprejšnja sankcija. Z njo je nadalje povezano tveganje odgovornosti, da bo izživljanj več v resničnosti, kot detektivki v drami zabrusi osrednji junak, gospod Sims.

Kot je pojasnil Jovanović, je samo besedilo strah zbujajoče. Sprva se kot osrednja tema kaže selitev protagonistov v virtualni prostor. "V skrajni liniji pa je to tekst, ki dejansko obravnava zelo človeške teme, kot so problem identitete, ljubezni in svobode," je povzel Jovanović.

Ker je uprizoritev tako igralsko kot tehnično-scenografsko izjemno zahtevna, pri njej sodelujeta Prešernovo gledališče Kranj in SNG Nova Gorica. "Tekst sodi v koncept našega gledališča, saj nas sili k razmisleku. Gledališče pa je prostor, ki ni namenjen samo poceni zabavi, temveč je prostor razmišljanja," je povedala direktorica Prešernovega gledališča Mirjam Drnovšček.

Dramaturginja SNG Nova Gorica Martina Mrhar je dodala, da predstava odgovarja afiniteti obeh gledališč po predstavljanju tudi tujih novitet. Gre namreč za krstno uprizoritev Podsveta v slovenskem prostoru, kjer je to hkrati tudi prva predstavitev avtorice, ki je za to dramo prejela več nagrad.

Drama je bila prvič uprizorjena leta 2013 v ZDA. Premiera slovenske krstne uprizoritve v Kranju bo to soboto, v Novi Gorici pa 19. in 20. oktobra. Igrajo Vesna Slapar, Miha Rodman, Bine Matoh, Peter Harl in Urška Taufer. Prevajalka je Tina Mahkota, asistentka režije Klavdija Zupan, dramaturginja Tereza Gregorič, scenografka Meta Hočevar, kostumografka Bjanka Andžić Ursulov, avtor glasbe pa Drago Ivanuša.

Povezani dogodki

Klavdija Zupan, 8. 10. 2016
Vprašanje življenja in ljubezni