STA, 25. 4. 2024

Na mariborskem odru Amadeus v režiji Aleksandra Popovskega

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo premierno uprizorila glasbeno psevdobiografsko komično dramo Amadeus Petra Shafferja, ki nastala v režiji Aleksandra Popovskega. V glavnih vlogah bosta nastopila Aleš Valič kot Antonio Salieri in Žan Koprivnik kot Wolfgang Amadeus Mozart.
:
:
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor

Kot izpostavljajo v SNG Maribor, se je angleški dramatik, scenarist in romanopisec Peter Shaffer (1926-2016) v svoji najbolj znani drami Amadeus izkazal kot mojster karakterizacij oseb, odličnih dialogov in sijajnih dramskih situacij, v katerih povzema zgodovinske okoliščine in natančno izrisuje psihološke profile protagonistov.

Drama Amadeus je bila krstno izvedena leta 1979, svetovno slavo pa je dosegla po zaslugi istoimenskega filma iz leta 1984. Temelji na izmišljeni pripovedi o življenju in medsebojnem rivalstvu skladateljev Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756-1791) in Antonia Salierija (1750-1825). Shaffer je dobil navdih zanjo v kratki igri Aleksandra Puškina Mozart in Salieri iz leta 1830, ki jo je leta 1897 uporabil skladatelj Nikolaj Rimski Korsakov kot libreto za istoimensko opero.

"Dokumentarna zgodovinska dejstva kažejo seveda drugačno naravo odnosa med skladateljema, toda zgodba oziroma govorice o 'sumljivih' okoliščinah Mozartove smrti (bil naj bi zastrupljen), predvsem pa o Mozartovi božanski glasbeni nadarjenosti so v času romantike, ki je oboževala pojem genija, postale mit (danes bi rekli teorija zarote) in kot takšne idealno gradivo za Shafferjevo dramsko obdelavo," navajajo v SNG Maribor.

Dramo je zrežiral Aleksandar Popovski, čigar režije odlikujeta filmska slikovitost upodabljanja dramskih situacij in poglobljena karakterizacija dramskih oseb. "Fascinantna se mi zdi vez, ki obstaja med umetnostjo in vsemogočnim kreatorjem svetov. To povezavo na nek način dokazuje fenomen Mozarta, ki je svojo glasbo transkribiral - brez prepisov, brez korekcij. To, kar je zaslišal v svoji glavi, je prelil na papir. Tako si je genialnega Mozarta vsaj zamislil Shaffer, in četudi to ni čista resnica, se meni osebno zdi božanski navdih, ki ga dobi umetnik, zelo pomenljiv. In verjamem vanj," je režiser povedal za gledališki list.

Amadeusa je, kot je dejal, izbral, ker je to zgodba o kreatorju in njegovih genialnih glasbenih kreacijah. "In verjamem, da umetnost v vseh časih kaže na nove in nove zmožnosti kreiranja ter s tem tudi druge uči kreativnega mišljenja, ustvarjanja. Umetniki so vedno bili in bodo kreatorji novih svetov, pristopov, idej, spoznanj - stopajo tja, kamor pragmatični um nima vstopa," je dejal.

Igralec Žan Koprivnik, ki nastopa kot Wolfgang Amadeus Mozart, je tudi sam glasbenik in Mozarta že dobro pozna. Potem ko je prevzel to vlogo, pa pravi, da skladatelja zdaj še bolj spoštuje kot prej. "Na njegov opus, ki je sicer že skoraj postal del pop kulture, gledam zdaj globlje, vidim, kako je kompleksen, koliko širine ima njegova glasba. Kljub temu, da je ustvarjal ogromno, je večina tega, kar je ustvaril, zelo kakovostna," je dejal.

Aleš Valič nastopa kot Antonio Salieri. "Salieri pravi sam zase, da je navaden, povprečen človek. Torej se lahko v njem najdemo vsi," je povedal o vlogi. Igrajo še Julija Klavžar, Davor Herga, Matija Stipanič, Matevž Biber, Katarina Barbara Krnjak, Sofia Ticchi, Tina Rojko in Eva Mlakar Poštrak. Glas očetu Leopoldu Mozartu je posodil Borisa Cavazza.

Prevajalec je Branko Gradišnik, scenograf Vanja Magić, likovna oblikovalka Monika Milas in kostumografinja Marita Ćopo.

V mariborski Drami so uprizorili že več Shafferjevih dramskih tekstov. Leta 1978 je bil v režiji Branka Gombača uprizorjen Equus, leta 1997 v režiji Želimirja Oreškoviča Črna komedija in leta 2001 v režiji Sebastijana Horvata Amadeus. Slednja uprizoritev je bila posvečena 80-letnici SNG Maribor, v njej pa so nastopali vsi trije umetniški ansambli te gledališke hiše.

SNG Maribor, Peter Shaffer, Amadeus, Aleksandar Popovski

Povezani dogodki