STA, 29. 5. 2024

Društvo avdiovizualnih igralcev za življenjsko delo nagradilo Ivanko Mežan

Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev je letošnjo nagrado Ita Rina za življenjsko delo namenilo igralki Ivanki Mežan. Na ta način se želijo zahvaliti "njeni profesionalnosti, čisti etični drži, toplini in srčnosti, s katerimi je presvetlila filmska platna". Nagrado bodo podelili ob začetku igralskega filmskega festivala v Kranju.
:
:

Foto: Peter Uhan

Nagrada je priznanje njenemu 80-letnemu umetniškemu delu pri filmu. V tem času je ustvarila neprecenljivo vrednoto za vse ljudi, ki so in bodo v njeni igri našli sočloveka. Umetnico, ki izpoveduje resnico s srčno dobroto, umetnico, ki ceni svobodo in premore neomajno vero v moč umetnosti, piše v utemeljitvi.

"Ta nagrada je priznanje odličnosti Ivanke Mežan in zahvala njeni profesionalnosti, čisti etični drži, toplini in srčnosti, s katerimi je presvetlila filmska platna in v nas prebudila večna vprašanja o človeku, umetnosti, ljubezni in svobodi," navaja utemeljitev.

Kot igralka je zaznamovala 33 celovečernih in kratkih filmov ter več kot 50 televizijskih filmov, dram in nadaljevank. Med temi so pri društvu izpostavili vloge Maruše v filmu Cvetje v jeseni, Roze v filmu Let mrtve ptice, Ane v drami Pustota, Shirley v filmu Ljubljana je ljubljena in Ivanke v filmu Deklica in drevo.

Nastopila je tudi v filmih Vrnitev, Nasvidenje v naslednji vojni, Deseti brat, Veselo gostivanje, Instalacija ljubezni, Panika, Kam, Potenje morskega ježka in Kar ostane ter v filmu Vztrajanje, za katero je prejela vesno za stransko vlogo. Nazadnje jo je bilo mogoče videti v televizijski nadaljevanki Primeri inšpektorja Vrenka.

Za svoje delo je prejela Župančičevo nagrado mesta Ljubljana, filmsko nagrado bert Društva slovenskih režiserjev, Borštnikov prstan za življenjsko delo, nagrado Prešernovega sklada in Sterijevo nagrado.

Nagrado Ita Rina za življenjsko delo bo društvo podelilo 15. junija na otvoritveni slovesnosti Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft. Takrat bodo razdelili še druge nagrade. Za najboljše igralske stvaritve v dveletnem obdobju bosta nagrajena Diana Kolenc za vlogo Lare v filmu Opazovanje in Timon Šturbej za vloge Tomaža v filmu Jezdeca, Jureta v filmu Zbudi me, Jackieja v Opazovanju in za vlogo v igrano dokumentarni seriji Inhumanum.

Nagrado glas risanke za najboljšo sinhronizacijo avdiovizualnega dela bosta dobili Polona Juh za vlogo Oskarja in Maša Derganc Veselko za vlogo Ele v seriji Ela, Oskar in Hu. Priznanje za zaslužno filmsko sodelavko ali sodelavca, ki je s svojim delom pripomogel k odličnosti igralk ali igralcev v avdiovizualni produkciji, pa bo prejel Grega Bušič, so še sporočili iz društva.

Ivanka Mežan, Nagrada Ita Rina