STA, 2. 3. 2019

Kjer se konča Pojavitev, se začne Izginotje

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo zvečer svetovna premiera plesnega diptiha po konceptu in koreografiji Emia Greca in Pietra C. Sholtena. Ustvarila sta koncertno plesno predstavo Pojavitev in intuitivni plesni nastop Izginotje. Vsak del diptiha je že doživel ločeni premieri, v Ljubljani pa se bosta prvič predstavila skupaj.
:
:
Foto: Alwin Poiana
Foto: Alwin Poiana
Foto: Alwin Poiana
Foto: Alwin Poiana
Foto: Alwin Poiana
Foto: Alwin Poiana
Foto: Alwin Poiana
Foto: Alwin Poiana
Foto: Alwin Poiana
Foto: Alwin Poiana
Foto: Alwin Poiana
Foto: Alwin Poiana
Foto: Alwin Poiana
Foto: Alwin Poiana

Prvi del diptiha Pojavitev sta Greco in Scholten ustvarila v sodelovanju s skladateljem in glasbenikom Franckom Krawczykom. Navdih so našli v ciklu Pesmi za umrlimi otroki (Kindertotenlieder) Friedricha Rückerta, ki jih je posvetil lastnim preminulim otrokom, Gustav Mahler pa jih je uglasbil ter priredil za klavir in dvanajstčlanski otroški zbor.

Pojavitev v ospredje postavlja vokale Mladinskega pevskega zbora Glasbene matice v Ljubljani, zasedbo na odru dopolnjujeta Krawczyk na klavirju in gibalna govorica plesalcev Nacionalnega baleta iz Marseilla in ICK Amsterdam. Osredotoča se na raziskovanje mladosti, njene naivnosti, izginevanja in minevanja.

Kjer se Pojavitev konča, se začne Izginotje. Če je Pojavitev zgodba o vsem, kar je mogoče doživeti zgolj v mladosti, potem je Izginotje soočanje z odhajanjem, minljivostjo. V drugem delu diptiha mladinskega pevskega zbora ni več, glasovi so le še spomin, ostajajo pa plesalci, telesa, a že zaznamovana z znaki minevanja, razkrajanja. Spomine bodo v tem procesu ohranjali s pomočjo projekcij filmskega ustvarjalca Rubena van Leerja.

Projekcije bodo po navedbah Cankarjevega doma ustvarile "mistični svet prikazni, v katerem navzočnost izginulega postane nazorna: zabrisano gibanje, (ne)otipljiv spomin, ponujena roka". Plesalci se bodo ob tem soočili z zvočno paleto umetnika zvoka Salvadorja Breeda, ki je ustvaril sestavljanko iz pop skladb Davida Bowieja, Björk in Radiohead ter radijskih in otroških vokalov in elektronske glasbe.

Pojavitev so na Nizozemskem in v Franciji premierno uprizorili oktobra in decembra 2017, Izginotje pa februarja letos v Luksemburgu. Vsebinsko povezana in celovečerna projekta bosta v Ljubljani odigrana v enem večeru.

CD