STA, 8. 2. 2024

V dunajski operi danes tradicionalni operni ples

V Dunajski državni operi bo danes tradicionalni operni ples, ki ga vsako leto pripravijo na četrtek pred pepelnično sredo. Na preoblikovanju notranjosti zgradbe v plesno dvorano je sodelovalo okrog 500 delavcev, da bo lahko sprejela eminentne goste, kot je zvezni predsednik Alexander Van der Bellen. Na plesu pričakujejo tudi Priscillo Presley.
:
:

Foto: Pixabay

Operni ples je priložnost za srečanja med umetniki, politiki, poslovneži in ljubitelji plesa in velja za najbolj glamuroznega med številnimi plesi, ki so na koledarju dunajske plesne sezone. Zaradi televizijskega prenosa doseže tudi številno občinstvo v Avstriji in tujini.

Za postavitev plesne dvorane morajo delavci položiti okrog 170 plošč v velikosti dveh kvadratnih metrov. Opremijo jo tudi z drugimi elementi, ki posebej za dogodek vsakič pripeljejo iz skladišča v Spodnji Avstriji. Največji izziv predstavlja, da so dela končana do generalne vaje večer pred tem.

Letošnji 66. operni ples bosta odprla operna pevca Elina Garanča in Piotr Beczala, na programu pa so med drugim barkarola iz Hoffmanovih pripovedk, poloneza iz Evgenija Onjegina ter arije iz Carmen in Don Carlosa. Dogodek bo zaključil slavni Straussov valček Na lepi modri Donavi.

Seznam gostov je znan. Van der Bellen bo kot predsednik države poleg soproge gostil črnogorskega kolega Jakova Milatovića. Kancler Karl Nehammer (ÖVP) bo prišel z estonsko premierko Kajo Kallas. Med slavnimi gosti bosta igralec Franco Nero in komik Oliver Pocher, pričakujejo pa tudi nekdanjo ženo pokojnega Elvisa Presleyja Priscillo v spremstvu Richarda Lugnerja.

Ples ima tudi dobrodelni pridih, saj vsak obiskovalec prispeva doplačilo na vstopnico in gostinsko ponudbo. Denar bodo tudi letos namenili pobudi Avstrija pomaga Avstriji, ki jo podpirajo ORF in humanitarne ustanove, in je namenjena ljudem v stiski. Lani so nakazali 600.000 evrov.

Dunajski operni ples, Dunajska državna opera, Dunaj, Avstrija