SiGledal, 28. 11. 2011

Kaj se kulturi obeta po volitvah?

Politične stranke, ki kandidirajo na volitvah 2011, smo povprašali o njihovih stališčih in načrtih na kulturnem področju, posebej gledališkem.
:
:

foto sxc.hu

Vas zanima, kakšna stališča imajo posamezne politične stranke do kulture, posebej do področja gledališča, do sprememb Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, do sprememb v kulturni administraciji, kadrovanju ipd.? Na portalu SiGledal bomo v tednu pred volitvami vsak dan od torka do petka objavili dve vprašanji z odgovori političnih strank, ki kandidirajo na decembrskih predčasnih volitvah v državni zbor.  Vprašanja, ki jih je pripravilo Združenje dramskih umetnikov Slovenije, so naslednja:

 

  • Kakšno je stališče vaše stranke do kulture kot ustavne kategorije?
  • Kaj so prioritete vaše stranke na področju kulture in umetnosti?
  • Kaj namerava vaša stranka narediti z notranjo reorganizacijo samostojnega Ministrstva za kulturo? Koliko zaposlenih na ministrstvu za kulturo je preveč?
  • V kolikšni meri bo vaša stranka pri reorganizaciji in drugih vprašanjih s področja kulture in umetnosti upoštevala in vključevala stanovska strokovna društva?
  • Katere urade, agencije, direktorate s področja kulture bi ukinili ali reorganizirali? Kako in zakaj?
  • Kakšno je stališče vaše stranke do predloga sprememb ZUJIK-a? Ali boste predlog podprli ali ga ponovno dali v obravnavo, bi ga spremenili, dopolnili?
  • Kaj bi znotraj javnih zavodov (predvsem gledališč) spremenili, reorganizirali, ukinili, preuredili? Kako vidite strokovne svete v javnih zavodih in kako Kulturniško zbornico Slovenije?
  • Ali menite, da je odločitev prejšnjih oblasti, da so v javnih zavodih zaposleni dramski igralci, režiserji in dramaturgi javni uslužbenci, pravilna?
Gost

Mene pa zanima, a se bo kdaj zgodil pretok umetnikov, da bo recimo nek umetniški ob nastopu mandata lahko s seboj pripeljal celo ekipo in ne, da bo ekipo moral vzeti kar v zakup. A se bo kaj naredilo, da bo konec te jalove varnosti v institucijah, ki veže roke, da se nič kaj dosti ne da? Zanimiv je bil pogovor z Milerjem v Mladini 23-9-2011, naj si ga prebere še kdo od tistih, ki bodo na ta vprašanja odgovarjali. In a se bo malo razmislilo o financiranju, ker zdaj se financira toliko projekotv na off sceni, da skoraj noben ne more reči, da ni nič dobil, obenem pa vsak dobi toliko, da s tem ne more ne umret ne živet. - Pa naj si preberejo kandidati še kakšne pronicljive razmisleke Roberta Waltla, pa še koga.

28. 11. 2011

Gost

To bo utegne biti zanimivo! Bravo, prave stvari se odpirajo, gost, se strinjam s povedanim. Prava poteza za gledališko sceno so petletne pogodbe - umetniški &Co. pridejo - in odidejo (ali bolj ali manj ostanejo). Za najboljše bo dela in kruha vedno dovolj....

28. 11. 2011

Gost

Mene pa zanima, koliko nas umetnikov, kulturnikov, bo sploh slo na volitve. Vceraj sem se v "izbrani druzbi" pogovarjala o "politiki" in ljudem sploh ni nerodno povedat, da recimo ne vejo, zakaj so studentje zasedli FF itd. Vse to se nas umetnikov sploh nic ne tice. Zavezani smo kdove komu, samo tej banalnosti, narediti en iskreni, intimni razmislek o vsem skupaj, se po svoji vesti odlocit in se odprsvit na volitve - ne, to pa je za nase sfere nekaj prevec zemeljskega. Zelo, zelo me zanima, kaksni bodo odgovori. Koliko diplomatske izogibajocnosti in nezavezujocnosti bo v njih.

28. 11. 2011

Gost

Super, super, gost: KAJ se nas sploh tiče? Večne, eshatološke, presežnostne teme, kot kaže... Jaz bom šla volit, zagotovo. Vendar si od Janševega resorja v kulturi ne predstavljam nič dobrega.

28. 11. 2011

Gost

Ne poznam nikogar, ki bo sel volit Janso, vsem grejo lase pokonci, ko slisijo zanj. sploh ne razumem, od kod podatki v teh javnih anketah? A drug pred drugim skrivamo svoje prave namene? se pa strinjam, skrajno naduvano je ne it na volitve.

28. 11. 2011

Gost

Ne poznam nikogar, ki bo sel volit Janso, vsem grejo lase pokonci, ko slisijo zanj. sploh ne razumem, od kod podatki v teh javnih anketah? A drug pred drugim skrivamo svoje prave namene? se pa strinjam, skrajno naduvano je ne it na volitve.

28. 11. 2011

Gost

http://www.delo.si/tuditi/tvojsvet/eni-lepijo-drugi-cistijo.html

28. 11. 2011

Gost

J al J - samo to je zdaj še vprašanje.

28. 11. 2011

Gost

Če je vprašanje J ali J, potem smo adiJo. In ja, smo adijo, jasno. Na kulturnem področju ne bo spremembe, nobene. S samostojnim ministrstvom ali brez.

28. 11. 2011

Gost

Ja, to je bila ena taka kulturniška: saj je vseeno, ker se itak ne bo nič spremenilo. Kulturniki in umetniki ves čas pričakujete, da se bo država nekaj ukvarjala z vami in ne vem še kaj. Koliko pa se vi v vaših projektih opredeljujete, tematizirate aktualna dnevno politična in družbena dogajanja? Sem morda kaj spregledal, je kje kak kulturnik ali umetnik, ki skozi svoj medij nasprotuje (ali pa podpira) prodajo Mercatorja ali pač kakšno drugo stvar, ki se jo hiti zdaj za našim hrbtom, ko vsi gledamo in čakamo, kateri J bo drugega J, izvest?

29. 11. 2011