PGK, 21. 12. 2018

Julija v roke Mihe Rodmana

Drevi so v Prešernovem gledališču Kranj, po uspešno uprizorjeni premieri priredbe izbranih besedil Ivana Cankarja Ob zori, razglasili še dobitnika julije, nagrade, ki jo Prešernovo gledališče podeljuje v sodelovanju s časopisom Gorenjski glas.
:
:
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras

Nagrada, ki nosi ime po muzi našega največjega pesnika, pomeni poklon najboljšemu igralcu ansambla Prešernovega gledališča v pretekli sezoni po mnenju gledalcev in strokovne žirije. V gledališki sezoni 2017/2018 jih je najbolj prepričal mladi igralec Miha Rodman, navdušil jih je predvsem z monodramo Judovski pes.

Zmagovalca je na priložnostni prireditvi razglasila tričlanska strokovna komisija v sestavi Alenka Bole Vrabec (predsednica), Mare Žvan in Igor Kavčič (predstavnik Gorenjskega glasu). V obrazložitvi so med drugim zapisali: »V sezoni 2017/18 je Prešernovo gledališče ustvarilo šest zelo različnih, po kakovosti pa enovitih, pretehtanih in pretresljivih premier, o čemer priča tudi selekcija za letošnje Borštnikovo srečanje, na katerem je bila predstava Naš razred nagrajena za dovršeno in pretresljivo kolektivno igro. Ob izjemnem dramatičnem žarčenju kolektiva na eni strani pa je na drugi obnebje predstave Judovski pes kot komet osvetlil en sam igralec – nocojšnji nagrajenec Miha Rodman.«

Nagrajenec Miha Rodman je ob tej priložnosti povedal: »Vesel sem nagrade, hvaležen in močno počaščen, da so to leto izbrali prav mene. Vsaka nagrada je priznanje za neko delo, še zlasti dragocena pa se mi zdi julija, saj prihaja od našega, domačega občinstva. Glasovali so ljudje, ki so gledali predstave prejšnje sezone, in izbrali igralca, ki jim je bil v njih najbolj všeč. Iskrena hvala gledalcem in članom žirije! Moram pa reči, da gre za skupno delo vseh nas, zaposlenih v Prešernovem gledališču, saj smo zelo povezani med seboj, skrbimo drug za drugega in skupaj lepo rastemo ...«

 

Obrazložitev:

OBRAZLOŽITEV:

Nepredstavljive strahote fašizma in holokavsta ter do kraja razčlovečene žrtveso zaživele skozi oči in čutenje psa. V predstavi je Miha pes, je oče, je mama ali otrok v judovski družini. Miha je nemški homoseksualec, agent gestapa, pasji vodnik, vodja taborišča. Miha je tudi ruski vojak, ukrajinsko dekle, italijanski carinik in sam Bog …Šestindvajset različnih vlog. Vsaka v galeriji šestindvajsetih, ki jih Miha odigra v slovenskem in angleškem jeziku, je osmišljena z uvodnim in zaključnim čustvenim in mimičnim akordom. Miha v Judovskem psu ni prevzel le domačega občinstva, navdušenoso mu ploskali tudi na Češkem, v Izraelu, na Indijski podcelini in v New Yorku.

V minuciozno odmerjenem tempu in izraznosti vsake izmed vlog gledalca prepriča, pretrese in osvoji. Predstava Judovski pes je resnična magija gledališča.

Nagrado bo podelila lanskoletna dobitnica Nagrade julija, članica ansambla Prešernovega gledališča Kranj, Darja Reichman.

julija, Miha Rodman, PGK, Judovski pes

Povezani dogodki