SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 16. 7. 2019

Miha Rodman in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo po SiGledalovem sklopu Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Miha Rodman, letošnji prejemnik julije, nagrade, ki jo Prešernovo gledališče Kranj v sodelovanju s časopisom Gorenjski glas podeljuje najboljšemu igralcu ansambla PGK v pretekli sezoni. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o mladem igralcu.
:
:

Miha Rodman / Foto: Peter Giodani

Miha Rodman je leta 2018 nagrado julija prejel za izjemno igralsko stvaritev v monodrami Judovski pes Asherja Kravitza, v kateri je odigral kar šestindvajset vlog v dveh jezikih – slovenščini in angleščini. Z igro je navdušil tako domače kot tuje občinstvo. Za isto vlogo je prejel tudi nagrado na mednarodnem festivalu NETA v Bolgariji.

Miha Rodman je bil že v gimnaziji član šolske improlige, po končanem študiju na ljubljanski AGRFT je bil nekaj časa svobodnjak, od leta 2013 pa je član ansambla Prešernovega gledališča Kranj.

Za vlogo kralja Heroda v diplomski uprizoritvi Salome Oscarja Wilda je prejel nagrado zlatolaska, igral pa je tudi v uprizoritvi Naš razred avtorja Tadeusza Słobodzianeka v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je na Borštnikovem srečanju 2018 prejela nagrado za igro za skupinsko igralsko kreacijo.

Z vsako vlogo se poskušam na svoj način spoprijeti, dobro jo raziščem, in če zadenem pravo noto, sem zelo zadovoljen ... (Miha Rodman, STA, 2018)

Največkrat je igral v uprizoritvah, ki so nastale po besedilih Vinka Möderndorferja (trikrat), med režiserji pa je največkrat sodeloval z Markom Čehom (petkrat). Dvanajstkrat je na odrskih deskah stal skupaj z igralko Darko Reichman, prejemnico nagrade julija leta 2017, med drugim tudi v že omenjeni nagrajeni predstavi Naš razred.

Še več o Mihi Rodmanu pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Miha Rodman

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 11. 7. 2019
Mateja Koležnik in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 3. 7. 2019
Jette Ostan Vejrup in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 27. 4. 2020
Ukrepi v podporo uprizoritvenim umetnostim v (in po) času epidemije