Mini teater, 7. 5. 2010

Igralci berejo romane

Herta Müller: živalsko srce, interpretira Zvezdana Mlakar
:
:

foto Peter Uhan

V sodelovanju s Cankarjevo založbo in ob sofinanciranju MOL projekt Igralci berejo romane v okviru Ljubljane svetovne prestolnice knjige režira Ivica Buljan. Pričakovati je nepozabno literarno doživetje.

Herta Müller
je ena največjih jezikovnih artistk in upornic nemško pišoče literature. Rodila se je leta 1953 v nemški manjšinski vasi Nitzkydorf v romunskem delu Banata. Kot prevajalka v tovarni je zavrnila sodelovanje s Securitatejem ter se leta 1987 preselila v Zahodno Nemčijo. Je članica akademij, gostujoča profesorica univerz in prejemnica Nobelove nagrade leta 2009, pred tem pa še dveh ducatov visokih literarnih priznanj. Piše prozo, eseje in poezijo. Živi v Berlinu.

Herta Müller - Nobelova nagrajenka za književnost 2009

Če so se Grass, Böll in drugi nemški avtorji ukvarjali z nemško krivdo, se je morala Herta Müller ukvarjati tudi z lastno vlogo v romunskem totalitarnem sistemu ter razrešiti dilemo: ostati tam in postati sostorilka ali pa poiskati azil. Bistveni potezi proze Herte Müller sta odprtost duha in upor proti totalitarizmom. Kot otrok vojaka enot SS, rojena v tesni vaški skupnosti, je zgodaj prestala preizkušnje, ki so jo usmerile na pot revolta. Kdor se je za osebno integriteto pripravljen obrniti proti lastnemu domu, proti lastni družini, vzame nase “monumentalno osamljenost”.

Roman Živalsko srce (Herztier, 1994) je poetična pripoved o prijateljstvu treh fantov in dveh deklet, ki trpijo pod diktaturo, je poslikava vaške antiidile, zapisana v odrasli in otroški perspektivi. Študentje in mladi delavci v klavnici in tovarnah se otepajo zaslišanj tajne službe in se rešujejo vsak na svoj način. Knjigo Herte Müller Živalsko srce je novembra lani izdala Cankarjeva založba v prevodu Slavka Šerca. Literarni večer. Cena vstopnice je 4,00 €

Zvezdana Mlakar je uveljavljena gledališka in filmska igralka. Članica ansambla ljubljanske Drame je postala leta 1987  kjer je igrala v številnih vlogah klasičnih in modernih del. Nastopala je tudi TV-nadaljevankah in številnih slovenskih filmih: Praznovanje pomladi(1978), Iskanja(1979), Veselo gostűvanje(1984) in drugih.

Poskrbeli bomo za vaše dobro počutje tudi med odmori branja romana.

  • Kdaj: v petek, 7. maja ob 20. uri
  • Kje: v Mini teatru v dvorani Bernarda Marie Koltesa 
Mini teater, 23. 4. 2010
Igralci berejo romane v Mini teatru
Nika Jurov, SiGledal, 8. 5. 2010
Strah so zamenjali z blaznostjo
Mini teater, 24. 12. 2014
Voščilo Mini teatra
Mini teater, STA, 19. 9. 2016
Predstavi Mini teatra grand prix v Zagrebu