Mini teater, 23. 4. 2010

Igralci berejo romane v Mini teatru

V letu knjige 2010 Mini teater pripravlja zanimiv program literarnih večerov z naslovom Igralci berejo romane.
:
:

foto Jasenko Rasol / arhiv Mini teatra

V Mini teatru v novi dvorani Bernard-Marie Koltèsa se bodo predstavila največja imena slovenskih gledališč in mlajša generacija igralcev (Milena Zupančič, Olga Kacjan, Zvezdana Mlakar, Jurij Souček, Ivanka Mežan, Iva Zupančič, Štefka Drolc, Saša Tabaković, Jose, Robert Waltl, Marko Mandić …), ki bodo svoje glasove ponudili klasičnim romanom svetovne literature (Madame Bovary, Billy Bud …) in sodobnim avtorjem (Pascal Quignard, Josef Winkler, Daniel Kehlman, Aleksander Hemon …). Pomemben del programa bo posvečen tudi sodobnemu slovenskemu romanu.

V Ljubljani žal ne obstaja tradicija, ki je prisotna v mnogih evropskih gledališčih in kulturnih ustanovah, kjer vrhunski igralci podarijo svoje glasove književnim delom. Projekt Mini teatra Igralci berejo romane promovira branje kakovostnih literarnih del in popularizira navzočnost literature ne le v gledališču, ampak tudi v medijih in v življenju mesta Ljubljane nasploh. Če povzamemo besede Mance Košir: »Družabno življenje romana bi moralo postati obvezno branje ne le profesorjev najrazličnejših profilov in študentov vseh humanističnih smeri, pa knjižničarjev in knjigarnarjev vseh vrst, temveč tudi tistih, ki nameravajo narediti Ljubljano (…) za prepoznavno svetovno prestolnico knjige. (…) Če bi zmogli obuditi le majhen del živahnega družabnega življenja romana (v kavarnah, bralnih in literarnih klubih pa knjižnicah, po parkih in vrtovih …) v Angliji 18. stoletja, prestolnice Slovenije in knjižnega sveta 2010 ne bi pozabili do konca svojih dni. Vredno je!«

Projekt Igralci berejo romane Mini teatra, ki ga je pripravlja in režira Ivica Buljan, je podprla Mestna občina Ljubljana v sklopu projekta Ljubljana – Svetovna prestolnica knjige.

V soboto, 24. aprila 2010, bo ob 20.00 v Mini teatru potekal prvi literarni večer v okviru projekta Mini teatra Igralci berejo romane, ki se odvija ob velikem vseslovenskem prazniku knjige Ljubljana – Svetovna prestolnica knjige.

Nagrajenec Prešernovega sklada in prejemnik številnih drugih nagrad in priznanj, igralec Marko Mandič, bo bral integralno delo Josefa Winklerja Ko bo nekoč tako daleč, v prevodu gospe Amalije Maček in izdaji Mohorjeve založbe iz Celovca.

Pred branjem nam bosta družbo delala prevajalka knjige in strokovnjakinja gospa Amalija Maček ter gospod Adrian Kert iz Mohorjeve založbe, ki sta nekoč skupaj z Josefom Winklerjem obiskovala Slovenijo, da nam bosta povedala več o knjigi in njenem pisatelju.

Josef Winkler
je v nemškem literarnem svetu visoko nagrajen pisatelj, prejemnik najpomembnejše nemške literarne nagrade Georga Büchnerja (2008), leta 2009 pa mu je Univerza v Celovcu podelila častni doktorat.

Naslednje branje romanov bo v petek, 7. maja 2010, ob 20.00, ko bo igralka Zvezdana Mlakar v Mini teatru prebirala roman Nobelove nagrajenke Herte Müller Živalsko srce v prevodu Slavka Šerca. Dogodek pripravljamo v sodelovanju s Cankarjevo založbo.

V juniju bo na vrsti Projekt Lazarus pisatelja Aleksandra Hemona, ki ga bo bral Robert Waltl. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z založbo Modrijan.

Vstopnice za obisk literarnega večera po 4 evre.

Več o projektu Mini teatra Igralci berejo romane in prihodnjih literarnih večerih na www.mini-teater.si ali na 041 314 414.

 

 

 

Mini teater, 7. 5. 2010
Igralci berejo romane
Nika Jurov, SiGledal, 8. 5. 2010
Strah so zamenjali z blaznostjo
Mini teater, 6. 6. 2011
Vabilo na lutkovni maraton
Mini teater, 6. 9. 2010
Avdicija v Mini teatru