Mini teater, 17. 5. 2010

Mini teater Ljubljana v Subotici

Grdi raček na 17. mednarodnem festivalu otroškega gledališča.
:
:

foto Miha Fras

Narodno gledališče Subotica organizira že 17. mednarodni festival otroškega gledališča in slovenski ustvarjalci so tradicionalno uspešni udeleženci. Letos so v tekmovalni program izbrali 20 predstav, med njimi Grdi raček Mini teatra iz Ljubljane. Pri izboru predstav je komisija festivala dala poudarek na raznovrstnosti forme in pristopa. V okviru festivala podeljujejo tudi nagrado za življenjsko delo Mali princ, ki so ga letos soglasno namenili Nikolaju Naumovu iz St. Peterburga in Igorju Bojoviću iz Zemuna.

Predstava Grdi raček je uspešnica Mini teatra v režiji Roberta Waltla in v danes, 17. maja 2010, bodo Nika Rozman, Peter Harl in Anže Zevnik v Subotici odigrali že 70. ponovitev. Zanimivost festivala je tudi bogat vzporedni program, ki je letos namenjen  slovaškemu lutkarstvu in gledališču za otroke.

O Grdem račku:

Predstava Grdi raček, ki je nastala po pravljici vélikega otroškega pisatelja Hansa Christiana Andersena, rekonstruira znano zgodbo – zgodbo o nesrečnem račku, ki ga nihče ni maral, ker je bil tako grd – in jo uvrsti v sodoben gledališki svet naracije, fizičnega performansa in vizualnih umetnosti. Trije igralci igrajo vrsto likov, in tako se večplastno in raznovrstno preizprašujejo medsebojni odnosi med njimi. Živali, ki jih predstavljajo, so personifikacija različnih tipov ljudi in medsebojnih odnosov. Predstava je v bistvu namenjena najmlajšemu občinstvu, vendar jo bodo sprejeli tudi odrasli, saj izpostavlja vprašanje lepote, notranje lepote, ki je pomembnejša od zunanje, raziskuje pomen družine in zavezništva ter prinaša močno in sodobno sporočilo, da je prava tista družina, v kateri je nekdo odrasel, in ne naravna, s katero nima stika. To posvojenim otrokom tudi olajša sprejemanje resnice o lastnem poreklu, v trenutku, ko so soočijo z njo. Predstava razbija strahove otrok pred drugačnostjo, pred izolacijo, skozi katero morajo, dokler ne postanejo dovolj samozavestni. Omenimo tudi vprašanja o samokontroli in vladanju na eni ter o iskreni ljubezni in prijateljstvu na drugi strani. Grdi raček je Andersenova avtobiografska transpozicija v mediju pravljice za otroke. Iskreno, nedolžno, majhno bitje bo zaradi preprostosti  povzročilo bistveno spremembo v srcih drugih, omahljivih likov, sebe pa spremenilo v lepo, zrelo osebnost oziroma umetnika.

foto Miha Fras

Hans Christian Andersen, Grdi raček
režija: Robert Waltl
prevod: Silvana Orel Kos
likovna podoba: Ben Cain in Tina Gverović
koreografija: Natalija Manojlović
glasba: Tamara Obrovac
kostumografija: Ana Savić-Gecan
avtor songov: Andrej Rozman Roza
lektura: Mateja Dermelj
 
igrajo: Nika Rozman, Peter Harl in Anže Zevnik
produkcija: Mini teater, premiera: april 2008

Subotica, Mini teater, Srbija

STA, Mini teater, 9. 6. 2016
V Mini teatru so razgrnili sezono 2016/2017
Mini teater, 30. 12. 2018
Voščilo Mini teatra