STA, 2. 10. 2017

Hamlet na mariborskem odru v režiji Krešimirja Dolenčića

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor začenja novo sezono s premiero brezčasnega Hamleta, ki ga bo na mariborskem odru upodobil Jurij Drevenšek. Režijsko se je podviga najprej lotil Romun Gabor Tompa, a se je bil iz zdravstvenih razlogov prisiljen umakniti, igro pa je nato na oder postavil hrvaški režiser Krešimir Dolenčić.

Foto: Damjan Švarc

Dolenčić se je s to najbolj znano gledališko igro na svetu srečal že leta 2003, ko jo je režiral v Hrvaškem narodnem gledališču na Reki. V Mariboru je pred tem velikim podvigom režiral že glasbeno komedijo Glorious! ter operi Kronanje Popeje in Pogovori karmeličank.

Hamleta, ki bo premiero v SNG Maribor doživel v sredo, vidi kot "notno partituro, v kateri določam tempo in dinamiko, dane so nam teme in tonaliteta, vse ostalo je odvisno od igralcev". "Kot režiser se pri Hamletu čutim prej dirigent kot režiser," je povedal za gledališki list. "Režirati Hamleta je za režiserja velik užitek, mora samo napraviti izbor iz množice različnih možnosti uprizoritve, potem pa stvari stečejo same od sebe," je dodal.

Avtorsko adaptacijo dramskega besedila je pripravil Rok Pečečnik, ki ga pri besedilu Williama Shakespeara najbolj navdušuje njegova prožnost. "Hamlet je drama, ki omogoča najrazličnejše interpretacije. Kakor koli ga že vidimo, vedno se bo ohranilo njegovo bistvo," je prepričan.

Naslonili so se na prevod Srečka Fišerja, ki je po besedah umetniške direktorice mariborske Drame Diane Koloini "najbolj striktno zasledoval cilj, da besedilo zveni čim bolj sodobno in živo".

Njihov Hamlet je namreč postavljen v sodobni čas. "Vprašanje biti ali ne biti, po katerem je tako znan Hamlet, je še danes osnovno človekovo vprašanje," je na današnji novinarski konferenci povedal Dolenčić. "Če se odločiš za biti, prevzameš odgovornost - do življenja, do sveta, do sebe, do prijateljev, do družine in podobno," je dodal.

Naslovno vlogo ima Jurij Drevenšek, ki je dve sezoni član igralskega ansambla mariborske Drame. Zanj je Hamlet v prvi vrsti človek, ki se postavi zase, hkrati pa postavlja vprašanja drugim. "Hamlet se zavzema zase, drži neko moralo, sam dreza v sistem, kar je v današnjem času praktično nemogoče. Danes je vsak sebi svoj arbiter, sam sebi svoj postavljavec ciljev, vsak sebi sodnik. Vsak odgovarja samo zase, govori samo zase, razmišlja samo, kaj sam potrebuje. Na to, kakšna vprašanja postavlja kdo drug, se požvižgamo. Kdor se z nami ne strinja, ga omalovažujemo na vse mogoče načine," je povedal mladi igralec.

"Hamlet opozarja na probleme, na svoje dileme, odgovornosti za to pa ne prevzame ne on ne nihče drug, ki je za to v resnici odgovoren. Kaj je lahko bolj aktualnega od tega?" se je vprašal.

Klavdija bo upodobil Branko Jordan, Gertrudo Nataša Matjašec Rošker, Polonija Davor Herga, Laerta Matevž Biber in Ofelijo Nika Rozman. Med drugim igrajo še Viktor Meglič, Mateja Pucko, Maša Žilavec, Matija Stipanič, Nejc Ropret ter najnovejša člana ansambla Drame SNG Maribor Žan Koprivnik in Petja Labović.

Pomembno vlogo v predstavi igra glasba - skladatelj je Stanko Juzbašić, scenografa sta Nika Erjavec in Matic Gselman, koreograf pa Sergiu Moga.

Povezani dogodki