STA, 22. 11. 2017

Lutkovno gledališče Maribor uprizarja Belo kamelo po resničnih dogodkih

Lutkovno gledališče Maribor (LGM) v sodelovanju z režiserko Niko Bezeljak pripravlja lutkovno predstavo Bela kamela, ki govori o zavrženem kameljem mladiču, za katerega prevzame skrb osemletni fant. Scenarij predstave je nastal po resničnih dogodkih, zabeleženih v odmevnem dokumentarnem filmu. Igrata Barbara Jamšek in Miha Bezeljak.
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

Zgodba, prikazana v nemškem dokumentarnem filmu iz leta 2003 The Story of the Weeping Camel (Zgodba o jokajoči kameli), pripoveduje o nomadski družini v mongolski puščavi, ki pričakuje rojstvo kameljih mladičev. Zadnja se skoti bela kamela, ki je mama po težki kotitvi noče sprejeti, zato zanjo prevzame odgovornost fantek Ugna.

"V ospredje sem postavila najmlajšega člana družine, ki se sam odloči prevzeti neke odgovornosti, kar je neke vrste njegova iniciacija v svet odraslosti. Se mi je zdelo, da bo to tudi najbolj komunikativno do otrok, ki bodo predstavo gledali," je na včerajšnji novinarski konferenci povedala režiserka in scenaristka.

V središču predstave je tematika odraščanja, poleg leta pa se med drugim loteva tudi vprašanj človekovega odnosa do živali in njegove povezanosti z naravo v bolj grobem pogledu. "Mongolsko okolje, trda in neizprosna narava, ki narekuje življenje tamkajšnjim prebivalcem, nam prikaže zgodbo o spoštovanju večjega od nas, tega, česar ne moremo nadzorovati, s čimer pa lahko sobivamo in sodelujemo," izpostavljajo v LGM.

Predstava nastaja kot gledališče objektov, a so vanj vključene tudi druge lutkovne tehnike, predvsem senčno gledališče. Lutke se v predstavi sestavljajo iz različnih predmetov, iz teh je tudi scena. "Gradimo na konceptu, da vse nastane iz enega. Eno od sporočil predstave je namreč, da smo tudi ljudje del tega enega," je pojasnila Nika Bezeljak, mlada režiserka iz Nove Gorice, ki trenutno živi in dela v Mariboru.

Likovna podoba in scenografija sta delo mladega slikarja Eneja Gale, za katerega je sodelovanje pri projektu Bela kamela gledališki prvenec. Kostumografija je ideja Mojce Bernjak. "Nismo razmišljali le o tem, kakšna so tradicionalna oblačila v Mongoliji, ampak tudi, kako bodo funkcionirala kot lutke in na odru," je povedala o delovnem procesu. Za glasbo je poskrbel Klemen Bračko, za lutkovno tehnologijo Primož Mihevc.

Premiera predstave bo v četrtek zvečer v Mali dvorani LGM.

Povezani dogodki