FBS, 8. 12. 2014

50. obletnica Festivala Borštnikovo srečanje

Leta 2015 bomo praznovali pol stoletja festivala, ki je zaznamoval življenje štajerske prestolnice in slovensko kulturo sploh, kakor sta seveda tudi štajerska prestolnica ter kulturno in družbeno življenje Slovencev zaznamovala in sooblikovala festival.
:
:

Foto: Boštjan Lah, Matej Kristovič

Festival Borštnikovo srečanje (Slovensko narodno gledališče Maribor), Slovenski gledališki inštitut in Muzej narodne osvoboditve Maribor bodo jubilej proslavili z razstavo; z njo si želijo odgovoriti na vprašanje, kako je festival vplival na razvoj in samopodobo mesta in kako je vraščen v širši in ožji prostor danes. Obiskovalcem želijo ponuditi razmislek o spremembah v slovenski (in sploh današnji) družbi ter o pomenu in umeščenosti kulture v naše vsakdanje življenje.

Osrednji del razstave 50 let Borštnikovega srečanja bo jeseni 2015 na ogled v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru. V sklopu praznovanj 50. obletnice festivala pripravljajo tudi e-razstavo, srečanja gledaliških ustvarjalcev s srednješolci in pogovore z dobitniki Borštnikovega prstana. Pri slednjih bodo sodelovali z zavodom Novi Zato. ter Prvo in II. gimnazijo v Mariboru.

Prvi v nizu jubilejnih dogodkov bo pogovor s prejemnikoma Borštnikovega prstana Jurijem Součkom (1994) in Danilom Benedičičem (1989). Potekal bo v torek, 16. decembra 2014, ob 18. uri – v Slovenskem gledališkem inštitutu v Ljubljani (1. nadstropje, Mestni trg 17), vodil ga bo dr. Štefan Vevar.

Vabljeni!

FBS