SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 24. 3. 2020

Gledališče iz domačega naslanjača

Gledališke dvorane v teh dneh samevajo, nekatera gledališča in neodvisni producenti pa nam omogočajo, da na njihove odre pokukamo kar prek spleta. Informacije o uprizoritvah, ki so dostopne z domačega kavča, gledališča objavljajo na svojih spletnih straneh in na družbenih omrežjih. Ekipa spletnega portala slovenskega gledališča SiGledal objave budno spremlja in redno dopolnjuje seznam na spletu dostopnih predstav. Do večine predstav je mogoče dostopati s preprostim klikom na naslov posamezne predstave.

Foto: Pixabay

Slovenska gledališča in neodvisni producenti se pri objavi oz. predvajanju predstav na spletu odločajo za različne pristope. Dostop do nekaterih uprizoritev je (vsaj v času krize) časovno neomejen, medtem ko so druge dostopne le ob točno določenem času. 

Pobudi odpiranja arhivov se je pridružila Televizija Slovenija, ki bo predvajala televizijske priredbe gledaliških uprizoritev iz svojega arhiva, zato redno spremljajte njen spored. Doslej je bil predvajan posnetek predstave Platonov v režiji Vita Tauferja in izvedbi SNG Drama Ljubljana.

SNG Drama Ljubljana je na svojem YouTube kanalu predvajala posnetke predstav Misterij buffo v režiji Aleksandra PopovskegaKo sem bil mrtev Ernsta Lubitscha v režiji Diega de BreeVisoška kronika po romanu Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija, Antigono v režiji Eduarda Milerja in avtorski projekt Marie Curie – Hystérie. V petek, 10. aprila, in soboto, 11. aprila, ob 20.00 vabijo k ogledu predstave Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak. Spored posnetkov predstav za april je objavljen na spletni strani gledališča.

Gledališče bodo skušali pripeljati na dom tudi v Drami SNG Maribor. Sezono na spletu so odprli s posnetkom drame Nevarna razmerja, ki jo je režiral Aleksandar Popovski, sledil pa je posnetek predstave Malomeščanska svatba v režiji Mateje Koležnik. Mariborska opera je predvajala posnetke oper Andrea Chénier in Simon Boccanegra

SNG Nova Gorica je doslej na spletu objavilo posnetek tragikomedije Don Juan, eno svojih najuspešnejših gledaliških zgodb, Ionescovo Plešasto pevko, ki je doživela več kot 150 ponovitev po vsem svetu, komedijo Norci iz Valencije in komedijo o žalosti Zakaj ptiči pojejo Nebojše Pop-Tasića (režija Yulia Roschina). Na spletu je dostopna tudi predstava Za blagor vseh ljudi v režiji Nenni Delmestre, ki je nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper. Ogledate si lahko tudi dve predstavi avtorjev Mihe Nemca in Nejca ValentijaRokovnjači in Life®anti (ta je na nastala v koprodukciji z Gledališčem Glej). Na željo gledalcev bodo v naslednjih tednih predvajali tudi posnetke predstav Pašjon (12. 4.), Peter Kušter (19. 4.) in Beraška opera (26. 4.).

Mestno gledališče ljubljansko vabi k ogledu muzikala Trač avtorjev Gašperja Tiča in Davorja Hercega v režiji Jake Ivanca, predstave Peer Gynt v režiji Eduarda Milerja (koprodukcija SSG Trst), predstave Menjava straže avtorja in režiserja Nejca Gazvode, uprizoritve Nevihta v režiji Jerneja Lorencija, predstave Iz junaškega življenja meščanov v režiji Aleksandra Popovskega, komedije Vitez čudes in predstave Svetovalec avtorja Mileta Koruna in režiserke Nine Rajić Kranjac. Seznam dopolnjujejo sproti, novice o na spletu dostopnih predstavah so objavljene na družbenih omrežjih, predstave pa so na voljo tudi na YouTube kanalu MGL.

Slovensko mladinsko gledališče je na spletu objavilo posnetek avtorskega projekta Žige Divjaka Človek, ki je gledal svet, koncertno uprizoritev Pasja procesija avtorjev Svetlane Makarovič in Jureta Novaka ter predstavo Odilo. Zatemnitev. Oratorij. V prihodnje bodo omogočili ogled še nekaterih drugih predstav, o katerih bodo javnost redno obveščali na spletni strani in Facebooku.

Prešernovo gledališče Kranj je na spletu objavilo posnetek predstav Prečkanje avtoceste ali Zgodba o zlati ribiciSen avtorja Enrica Luttmanna v režiji Mateje Koležnik, predstavo Butnskala avtorjev Emila Filipčiča in Marka Derganca v režiji Vita Tauferja (nastala je v koprodukciji s Slovenskim mladinskim gledališčem). V koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj pa je nastala predstava Mrtvec pride po ljubico avtorice Svetlane Makarovič v režiji Jerneja Lorencija. Z domačega kavča si lahko ogledate tudi uprizoritve Močan rod (režija Ivica Buljan) in Revizor (režija Mateja Koležnik) in Cankarjevega Jakoba Rudo. Posnetki so dostopni tudi na YouTube kanalu PGK.

K virtualnemu ogledu predstav vabi tudi Gledališče Celje. Na spletu sta dostopni komedija Branislava Nušića Žalujoča družina v režiji Igorja Vuka Torbice (nastala je v koprodukciji s PGK) in drama Rose Bernd Gerharta Hauptmanna v režiji Mateje Koležnik. K ogledu pa vabijo tudi mlajše gledalce, ki bodo lahko uživali v Pekarni Mišmaš.

Gledališče Koper je v arhivu poiskalo tako posnetke predstav za otroke in mlade kot tudi za odrasle. Mlajši ljubitelji gledališča lahko uživajo v predstavah Grozni GašperMehurčki, Kekec, Super revaBrundagrrrom! in Pepelka in jaz, starejšim pa so namenjene že omenjena Za blagor vseh ljudi ter predstava Zadnje lune režiserja Dušana Mlakarja. V gledališču so se odločili, da bodo nekatere predstave odigrali kar v živo preko spleta. Doslej so na ta način odigrali predstavi Jašek in Norčije v spalnicah. Predstave si lahko ogledate na uradnem YouTube kanalu gledališča.

Slovensko stalno gledališče Trst bo vsako nedeljo ob 18.00 na Facebook strani gledališča z gledalci delilo eno svojih predstav iz letošnje in preteklih sezon. V nedeljo, 12. aprila, vabijo k ogledu predstave Zadnjih pet let Jasona Roberta Browna.

Otroci, mladostniki in odrasli si lahko v teh dneh kar od doma ogledajo nekatere predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana. Najmlajši gledalci lahko uživajo v predstavah Ti loviš!, Štiri črne mravljiceOstržek, Močeradek gre čez cesto, Sapramiška, Sneguljčica, Štirje muzikantiZvezdica Zaspanka in Makalonca, (nekoliko) starejšim ljubiteljem gledališča pa so namenjene uprizoritve Posvetitev pomladi režiserja in koreografa Matjaža Fariča, Vihar v glavi režiserja Primoža EkartaRomeo in Julija v režiji Jake IvancaTajno društvo PGC (režija: Mare Bulc) in Kit na plaži, ki je nastala po istoimenskem romanu Vinka Möderndorferja. Do večine predstav lahko dostopate na tej povezavi.

Lutkovno gledališče Maribor se je pri pobudi povezalo s Televizijo Maribor, ki njihove predstave predvaja vsak dan, posnetki pa so dostopni tudi na spletu. Izbirate lahko med predstavami: Rdeča kapica, Sneguljčica, Ko je Šlemil šel v Varšavo, Žogica Marogica, Jakob in mesto, Zelišča male čarovnice, Žaba Greta, Volk in kozlička, Kurent in Krst pri Savici. Vse predstave so dostopne na tej povezavi. Skupaj z RTV Slovenija v LGMB vabijo tudi k ogledu predstave Janček Ježek.

V Mini teatru najmlajše gledalce vabijo k ogledu Sneguljčice v režiji večkrat nagrajenega češkega režiserja Mareka Bečke in Grdega račka v režiji Roberta Waltla.

Anton Podbevšek Teater je doslej na spletni strani objavil posnetke predstav Hlapci/Komentirana izdaja (avtor koncepta in režije je Matjaž Berger), Livingstonov poslednji poljub (koncept in režija Nana Milčinski), Ples v dežju (režiser Matjaž Berger, koprodukcija z MGL), Korak v dvoje po Pii in Pinu (avtorja in koreografa Gregor LuštekRosana Hribar, koprodukcija s Floto), Vzgoja stoikaRečem, kar mi rečejo, naj rečem (koprodukcija z zavodom Bunker) in Pars pro witkacy (koncept in koreografija Magdalena Reiter). Gledalci si lahko ogledajo tudi predstave 20000 milj pod morjem (režiser Matjaž Pograjc), Veter, pesek in zvezde (režija in koreografija Iztok Kovač), Demian (režija Jana Menger), Knjiga o džungli, Dobrodošli v duhovnem živalskem kraljestvu Slavoja Žižka in Fizika žalosti.

Gledališče Glej na spletnih omrežjih do nadaljnjega ponuja ogled predstav iz svojega arhiva. Z gledalci so se doslej odločili deliti predstave: SvobodaZborovanje pticAlicaNisemPo spletu okoliščinJaz Jaz Jaz Jaz še vedno pa si lahko ogledate predstave Katarina po naročilu avtorjev Katarine StegnarUrške Brodar in Jureta NovakaČetrtek, Ni obale ni in Šajning v režiji Boruta Bučinela. V Gleju vabijo še k ogledu predstave Nikita. Rojena 1985, v kateri blesti Prešernova nagrajenka Maruša Majer, in predstave Janezov pasijon v režiji Marka Bratuša.

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana vas vabijo k ogledu komedije Maratonci tečejo zadnji krog Dušana Kovačevića v režiji Matjaža Šmalca.

Na spletu je dostopen tudi posnetek gledališke predstave Dejansko gospod v režiji Sama M. Strelca in produkciji zavoda Novi Zato.

Arhiv je odprl tudi Plesni Teater Ljubljana. Vabijo k ogledu izvirne adaptacije plesne predstave Manada/Horda, plesne predstave 16, izjemnega dueta v koreografiji in izvedbi Rosane Hribar in Gregorja Luštka, za mlajše gledalce pa so pripravili posnetek plesno-glasbene-gledališke predstave Juri Muri v Afriki pleše.

Beton Ltd. na ogled ponuja predstavi Ich kann nicht anders in Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli ter umetniško akcijo Domine in največkrat igrano produkcijo Lirični utrinki v mestu (obe sta premiero doživeli leta 2011 na festivalu Mladi levi). Z zadnjo so doslej presenetili že na tisoče ljudi na ulicah Ljubljane, Dunaja, Hannovra, Berlina, Budimpešte in na mnogih festivalih. Na ogled sta tudi predstavi TAM DALEČ STRAN. Uvod v ego-logijo in Če si srečen. Seznam na spletu dostopnih predstav je dostopen na povezavi Gledališče s kavča.

Emanat uvaja redni TV program tv.emanat.si, na katerem bo vsak večer ob 20. uri posnetek predstave iz Emanatovega arhiva. 7. aprila si lahko ogledate posnetek predstave Transmittance#2.5 Maje Delak in Luke Prinčiča. Spored predstav za april je objavljen na spletni strani.

Kar nekaj predstav neodvisne scene je za ogled na voljo v Mrežnem muzeju, med njimi projekti Simone SemeničLeje JurišićTeje RebaKatarine StegnarDragana Živadinova in drugih.

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo je na spletni strani objavila posnetke predstav akademijskih gledaliških produkcij študentk in študentov oddelkov za gledališko režijo, dramsko igro in dramaturgijo in scenske umetnosti iz zadnjih dveh študijskih let. Posnetki so dostopni na tej povezavi, trenutno je v bazi sedem predstav: H genotipu HamletPožarOtroci na oblastiKralj na BetajnoviOlympia StadionLjudožerci in Kazimir in Karolina.

Poleg posnetkov gledaliških predstav AGRFT na daljavo ponuja tudi druge vsebine: na spletu lahko preberete zadnjo številko revije sodobnih gledaliških in filmskih ustvarjalcev Adept in Akademijski list študentov AGRFT, ogledate si lahko kratke igrane in dokumentarne filme ter televizijske drame študentov AGRFT in spremljate spletno televizijo AKTV, ki v arhivu ponuja več kot sto ur raznovrstnega programa, ki ga ustvarjajo študenti vseh študijskih programov in smeri AGRFT. Program zajema tako televizijske prenose v živo kot samostojne televizijske oddaje različnih zvrsti.

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 4. 7. 2019
Tanja Potočnik in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 30. 3. 2020
Teden slovenske drame na portalu SiGledal: Visoška kronika
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 22. 7. 2019
Jan Rozman in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju