STA, 27. 3. 2020

Danes je dan za slavljenje gledališke umetnosti

Na pobudo Mednarodnega gledališkega inštituta danes praznujemo svetovni dan gledališča. Mednarodno poslanico je prispeval pakistanski dramatik Šahid Nadim, ki meni, da ima gledališče plemenito vlogo pri spodbujanju in mobiliziranju človeštva, da bi se dvignilo iz brezna, kamor drsi. Slovensko poslanico pa je v verzih spisala Saša Pavček.

Foto: Pixabay

Nadim je v začetku poslanice zapisal anekdoto o tem, kako je po koncu predstave o sufijskem pesniku Bulehu Šahu starec nagovoril igralca, ki je igral glavo vlogo, in mu dejal, da je reinkarnacija Buleha Šaha, njegov avatar. To po besedah dramatika odpira nov koncept gledališča, v katerem igralec postane reinkarnacija lika, ki ga igra.

Raziskovanje zgodb, kakršna je ta o Bulehu Šahu, lahko po zapisu Nadima postane most med gledališčniki in nepoznavalskim, vendar željnim občinstvom. "Ko nastopamo na odru, nas včasih zanese naša filozofija gledališča, naša vloga znanilca družbenih sprememb, velik del skupnosti pa pustimo za seboj. Ko se spopadamo z izzivi sodobnosti, si odrekamo možnost globoke duhovne izkušnje, ki jo gledališče lahko prinese," je presodil.

V današnjem svetu moramo po besedah Nadima obnoviti svojo duhovno moč: "Boriti se moramo proti apatiji, letargiji, pesimizmu, pohlepu in nespoštovanju sveta, v katerem živimo, planeta, na katerem živimo. Gledališče ima vlogo, plemenito vlogo, pri spodbujanju in mobiliziranju človeštva, da bi se dvignilo iz brezna, kamor drsi. Oder, uprizoritveni prostor, lahko povzdigne v nekaj svetega."

Po besedah avtorja letošnje mednarodne poslanice je čas, da znova vzpostavimo sožitje med umetnikom in občinstvom, preteklostjo in prihodnostjo. "Ustvarjanje gledališča je lahko sveto dejanje in igralci lahko zares postanejo avatarji vlog, ki jih igrajo. Gledališče ima moč, da postane svetišče, svetišče pa oder," med drugim piše v odlomku poslanice, ki ga je v slovenščino prevedla Barbara Skubic.

Igralka Saša Pavček pa je letošnjo slovensko poslanico ob dnevu gledališča spisala v verzih. V pesmi je gledališče med drugim označila za "panj strasti, smeha in spopadov, sabljanja glasov in ščebetanja src".

Svetovni dan gledališča od leta 1962 praznujemo na pobudo Mednarodnega gledališkega inštituta. Na današnji dan se je ponavadi v Kranju začel tudi Teden slovenske drame, ki letos beleži jubilejno 50. izdajo. Zaradi koronavirusa je festival prestavljen, predvidoma na junij.

So pa kljub temu iz Združenja dramskih umetnikov Slovenije danes sporočili prejemnike stanovskih nagrad za leto 2019. Igralsko nagrado Marija Vera za življenjsko delo bo prejela dolgoletna članica ljubljanske Drame Marijana Brecelj, nagrado Polde Bibič za življenjsko delo pa radijski in gledališki režiser Aleš Jan. Igralski nagradi Duša Počkaj za dveletno obdobje bosta prejela igralka SNG Drama Maribor Liza Marijina in igralec Prešernovega gledališča Kranj Blaž Setnikar, nagrado ZDUS Marko Slodnjak za dveletno obdobje pa je žirija dodelila režiserju Tomiju Janežiču za režijo in dramaturgijo uprizoritve še ni naslova Simone Semenič. Nagrade jim bodo predvidoma izročili junija v sklopu TSD.

Zaradi epidemije koronavirusa so gledališča danes zaprta, na spletnih straneh posameznih ustanov pa velja preveriti, katere predstave bodo ob današnjem prazniku virtualno poklonile svojim gledalcem.

Svetovni dan gledališča