SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 7. 5. 2020

Gledališče iz domačega naslanjača v maju

Gledališke dvorane še nekaj časa ne bodo odprle vrat, zato nas tudi maja vabijo, da si predstave ogledamo kar od doma. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled uprizoritev, ki si jih je mogoče ogledati v maju. Pregled sproti dopolnjujemo. Gledališča informacije o predstavah objavljajo na svojih spletnih straneh in na družbenih omrežjih, kjer je mogoče spremljati tudi druge spletne aktivnosti producentov.
:
:

Majski cikel platforme ''Drama od doma'' SNG Drama Ljubljana prinaša spletna predvajanja arhivskih posnetkov desetih uprizoritev iz bogate zakladnice gledališča. Devet predstav bodo javno predvajali prvič, ena pa je bila že prikazana v marčevsko-aprilskem programu ''Drame od doma'', ki ga je spremljalo več kot 23.000 uporabnikov in skupno prispevalo kar 34.000 ogledov arhivskih posnetkov uprizoritev. Maja bodo nadaljevali tudi s tedenskim objavljanjem novih igralskih branj ''z domačega kavča'' in posebnih branj, ustvarjenih z dodatno mislijo na ranljive skupine. Na uradni YouTube strani Drame pa bodo 29. maja predstavili repertoar prihajajoče sezone 2020/21. Spored YouTube premier se bo nadaljeval s predvajanjem arhivskega posnetka gledališkega koncerta Prekleti Kadilci po knjigi Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja (31. 5. ob 20.00). Vsi omenjeni posnetki bodo dostopni le v času trajanja spletne premiere oziroma ponovitve.

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je v petek, 8. maja 2020, ob 20. uri na svojem Youtube kanalu pričela predvajati izbrane zgodbe Draga Jančarja. Doslej so bile na sporedu Premiera na Mali sceniJoyceov učenecZapeljivec in Dekameron iz Zidanega Mosta, Zgodba o očesih in Smrt pri Mariji Snežni. Zgodbe si bodo sledile na tri dni. Igralski ansambel mariborske Drame bo bralno uprizoril še naslednje zgodbe: Nedelja v OberheimuUltima creatura, Augsburg in Angel ga ni zapustil. Brali bodo: Vojko Belšak, Matevž Biber, Blaž Dolenc, Davor Herga, Viktor Hrvatin Meglič, Ivica Knez, Žan Koprivnik, Eva Kraš, Petja Labovič, Minca Lorenci, Nataša Matjašec Rošker, Irena Mihelič, Ksenija Mišič, Matej Pucko, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Matija Stipanič, Mirjana Šajinović, Ana Urbanc, Irena Varga, Vladimir Vlaškalić, Gorazd Žilavec in Maša Žilavec. "Jančarjev Dekameron v izvedbi mariborskega igralskega ansambla je poseben projekt, ki je nastal kot darilo Slovencem za lažje preživljanje tesnobnih časov," je povedal Aleksandar Popovski, umetniški direktor Drame SNG Maribor.

V SNG Nova Gorica so v majski spored vključili 13 predstav iz prejšnjih sezon. Spored je dostopen na spletni strani novogoriškega gledališča. Ljubitelji gledališča si poleg uprizoritev, ki so jih objavili aprila, lahko ogledamo predstave Letoviščarji Maksima Gorkija v režiji Paola MagellijaPašjon Iztoka Mlakarja v režiji Vita TauferjaTimon Atenski avtorjev Williama Shakespeara in Thomasa Middletona v režiji Janeza PipanaStari klovni avtorja Mateia Vişnieca v režiji Jaše JamnikaNeumnost avtorja Rafaela Spregelburda v režiji Ivane DjilasOndina Jeana Giraudouxa v režiji Janusza KiceKdo se boji črnega moža v režiji Ivana PeterneljaTri sestre avtorja Antona Pavloviča Čehova v režiji Jerneja Lorencija, sKurt avtorja Dimitrija Vojnova v režiji Luke Martina ŠkofaSljehernik Iztoka Mlakarja v režiji Vita TauferjaGrenke solze Petre von Kant avtorja Rainerja Wernerja Fassbinderja v režiji Arthurja NauzycielaKdor sam do večera potuje skoz svet avtorice in režiserke Nede R. Bric, in Evripidove Bakhantke v režiji Vita Tauferja. V gledališču pa nadaljujejo tudi akcijo ''Igralci primorskih gledališč berejo pravljice ... na spletu''. Posnetke objavljajo na Facebooku, dostopni pa so tudi na spletni strani.

V Mestnem gledališču ljubljanskem nadaljujejo s pobudo "Gledališče na spletišče". Maja so na YouTube kanalu objavili posnetek predstave Ukročena trmoglavka Williama Shakespeara v režiji Anje Suša in Iliada, skupno pa so na splet naložili trinajst predstav iz preteklih sezon. Informacije o novih dostopnih predstavah redno objavljajo na spletni strani in na socialnih omrežjih, kjer lahko spremljate tudi serijo pogovorov "Brez maske", v katerih se dramaturginja Ira Ratej pogovarja z igralci ansambla MGL. Avtorska ekipa v sestavi Sebastiana Cavazze, Ajde Smrekar in Eve Mahkovic je v tem času ustvarila več epizod digitalne serije Teme karantene, ki se osredotoča na družbenokritični pogled stanja družbe v tem koronačasu.

V Slovenskem mladinskem gledališču vabijo k ogledu posnetka predstave Drame princes avtorice Elfriede Jelinek v režiji Michała Borczuca, posnetka uprizoritve Idioti Larsa von Trierja v režiji Nine Rajić Kranjac in posnetka predstave Slovenska popevka, ki je nastalo po besedilih Gregorja Strniše, režiral pa ga je Matjaž Pograjc. V gledališču pa vabijo tudi na ogled razstave QAI/CEE, ki so jo v okviru programskega sklopa Oblike uprizarjanja pripravili skupaj z moderno galerijo. Razstavo si lahko od 5. maja 'v živo' ogledate v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Objavili so tudi posnetek pogovora iz serije "Dežela pridnih" z naslovom Gledališče in njegovo občinstvo, v katerem sta sodelovala Ženja Leiler in Blaž Lukan, vodil pa ga je Boštjan Narat.

V Prešernovem gledališču Kranj maja vabijo k ogledu predstave Marlene Dietrich Nebojše Pop-Tasića v režiji Primoža Ekartapredstav Limonada Slovenica in Jaz, Batman Vinka Möderndorferja, predstave Praznovanje Harolda Pinterja v režiji Matjaža Zupančiča, predstave Zabava za Borisa Thomasa Bernharda v režiji Snežane Trišić, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj, in romantične komedije Vsakih sedem valov Daniela Glattauerja v režiji Alena Jelena. Z mislijo na jubilejni 50. Teden slovenske drame so pripravili projekt "Monologi s kavča", s katerim želijo tudi v trenutnih okoliščinah spodbujati gledališko ustvarjanje in izvirno slovensko dramatiko. Gre za omnibus osmih kratkih monologov, ki jih je napisalo osem priznanih slovenskih dramatikov in dramatičark: Simona Hamer (pobudnica projekta), Rok Vilčnik - rokgreNejc GazvodaKim Komljanec, Simona SemeničVarja HrvatinTjaša Mislej in Peter Rezman. Monologe bodo pod režijskim vodstvom Maše Pelko in Luke Marcena interpretirali ter z domačega kavča posneli člani igralskega ansambla kranjskega gledališča. Krstne uprizoritve "Monologov s kavča" bodo zaživele v virtualni realnosti na spletni strani gledališča ter na družbenih omrežjih (YouTube, Facebook, Instagram), kjer si bo mogoče ogledati po dva monologa na teden. Doslej so bili objavljeni monologi Naj me premakne avtorja Roka Vilčnika - rokgreja v izvedbi Vesne JevnikarKako se že reče tej črtici, ki utripa v wordu? Varje Hrvatin v izvedbi Vesne Slapar, Kletka Simone Hamer v izvedbi Mihe RodmanaKorenine in krila Tjaše Mislej v izvedbi Blaža Setnikarja in Nočna Petra Rezmana v izvedbi Darje Reichman.

V Gledališču Celje v maju vabijo k ogledu predstave Shocking Shopping avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, predstave Alarmi! Emanuela Aldrovandija v režiji Nine Ramšak in Ibsenove drame Nora ali Hiša za lutke v režiji Nikole Zavišića. Na družabnih omrežjih nadaljujejo s 'spletno nadaljevanko' Čefurji raus, ki je nastala v sodelovanju z založbo Beletrina, vabijo pa tudi na spletni ogled gledališča.

V Gledališču Koper so doslej objavili arhivske posnetke osmih predstav iz preteklih sezon, nekaj predstav pa so odigrali tudi v živo. Posnetki so dostopni na spletni strani gledališča in na družabnih omrežjih. Na Facebooku in YouTube kanalu Gledališča Koper mrgoli posnetkov pesmic in pravljic, ki jih igralci berejo za najmlajše. Uvedli so branje maturitetne literature in beril za osnovnošolce. Stik z občinstvom ohranjajo tudi prek spletne nagradne igre, v kateri postavljajo vprašanja o imenih režiserjev in igralcev ter drugih podatkih o minulih predstavah. Posamezne člane kolektiva v rubriki Športna sreda predstavlja igralec Luka Cimprič, ob sobotnih dopoldnevih se v živo oglaša Desa Muck, s Skokom v pravljico s svojega domačega vrta tudi igralec Igor Štamulak. Sveža novost pa so minutni intervjuji z gostujočimi igralci.

Slovensko stalno gledališče Trst vsako nedeljo ob 18. uri na Facebook strani gledališča z gledalci deli eno svojih predstav iz letošnje in preteklih sezon. Gledališče se je vključilo tudi v mrežo severovzhodnih gledališč »Una stagione sul sofà - Sezona na kavču« (spored je dostopen na povezavi). Platforma stalnih gledališč iz Benečije, Bocna in Trsta vsak konec tedna z gledalci deli posnetke predstav. V sodelovanju z Narodno in študijsko knjižnico v Trstu v gledališču pripravljajo tudi predstave za najmlajše, ki jih vsako sredo ob 18. uri predvajajo na YouTube kanalu SSG Trst ter na spletni in Facebook strani gledališča ter knjižnice, v naslednjih tednih pa si je mogoče ogledati predstavi Kdo je sešil cesarju nova oblačila? in Medved z miško na rami.

V SNG Opera in balet Ljubljana so za ljubitelje opere in baleta pripravili izbor uspešnih opernih in baletnih predstav, ki so jih uprizorili v preteklosti. Umestili so jih v četrtkove in petkove večere, zato da boste konce tedna lahko preživeli tudi v njihovi družbi. Posnetke predstav predvajajo na YouTube kanalu. Na Facebook strani delijo utrinke in posnetke ustvarjalcev ter zanimive novice iz sveta opere in baleta, aktivni pa so tudi na Instagramu. 

V Lutkovnem gledališču Ljubljana so seznamu na spletu dostopnih predstav maja dodali še posnetka predstav Spet kosovirji avtorice Svetlane Makarovič v režiji Barbare Hieng Samobor in Mala in velika luna Borisa A. Novaka v režiji Vinka Möderndorferja. Vabijo pa tudi k obisku knjigarne LGL, ki je 4. maja ponovno odprla svoja vrata. V Mini teatru vabijo k ogledu predstav za otroke in odrasle, posnetke objavljajo na Facebook strani. V Plesnem Teatru Ljubljana mlajše ljubitelje gledališča vabijo k ogledu plesno-gledališle predstave Muca Copatarica, ki je nastala po zgodbi Ele Peroci. 

V Gledališču Glej maja vabijo k ogledu predstav Divji vzhod avtorja in režiserja Iztoka Lovrića (ogled od 11. maja), Za vsako besedo cekin režiserja Matjaža Pograjca (od 18. maja) in Britev: duet za performerja in njegov karakter v režiji Sebastjana Stariča (od 25. maja).

Na spletu so še vedno dostopni številni posnetki predstav, ki so jih gledališča in producenti za ogled odprli marca in aprila, do njih lahko dostopate (tudi) prek povezav v našem prispevku Gledališče iz domačega naslanjača.

Koronavirus

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 24. 3. 2020
Gledališče iz domačega naslanjača
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 28. 7. 2021
Gigant umetništva, vitalitete, inteligence in znanja
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 12. 7. 2019
Iz tujine na portal SiGledal
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 22. 7. 2019
Jan Rozman in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju