Gledališče iz domačega naslanjača

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Gledališke dvorane v teh dneh samevajo, nekatera gledališča in neodvisni producenti pa nam omogočajo, da na njihove odre pokukamo kar prek spleta. Informacije o uprizoritvah, ki so dostopne z domačega kavča, gledališča objavljajo na svojih spletnih straneh in na družbenih omrežjih. Ekipa spletnega portala slovenskega gledališča SiGledal objave budno spremlja in redno dopolnjuje seznam na spletu dostopnih predstav. Do večine predstav je mogoče dostopati s preprostim klikom na naslov posamezne predstave.


Foto: Pixabay

Slovenska gledališča in neodvisni producenti se pri objavi oz. predvajanju predstav na spletu odločajo za različne pristope. Dostop do nekaterih uprizoritev je (vsaj v času krize) časovno neomejen, medtem ko so druge dostopne le ob točno določenem času. 

SNG Drama Ljubljana na svojem YouTube kanalu predvaja posnetke predstav iz preteklih sezon. Spored posnetkov predstav za april je objavljen na spletni strani gledališča. 7. maja ob 20.00 si bo mogoče ogledati predstavo Kralj na Betajnovi v izvedbi Jugoslovenskega dramskega pozorišta iz Beograda (r. Milan Nešković), 8. in 9. maja ob 20.00 pa predstavo Jugoslavija, moja dežela avtorja Gorana Vojnovića v režiji Ivice Buljana.

Gledališče bodo skušali pripeljati na dom tudi v Drami SNG Maribor. Predstave iz minulih sezon predvajajo na YouTube kanalu gledališča. Pobudi so se pridružili tudi v SNG Opera in balet Ljubljana. Predstave predvajajo na YouTube kanalu, spored pa je objavljen na spletni strani. 7. maja ob 20.00 si lahko ogledate balet Ples v maskah (ponovitev bo na sporedu 8. maja ob 18.00).

SNG Nova Gorica je doslej na spletu objavilo posnetek predstave Don JuanIonescovo Plešasto pevko, komedijo Norci iz Valencije, komedijo o žalosti Zakaj ptiči pojejo Nebojše Pop-Tasića (režija Yulia Roschina), predstavo Medtem avtorja Srečka Fišerja v režiji Janusza Kice in komedijo Mandragola. Na spletu je dostopna tudi predstava Za blagor vseh ljudi v režiji Nenni Delmestre, ki je nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper. Ogledate si lahko tudi dve predstavi avtorjev Mihe Nemca in Nejca ValentijaRokovnjači in Life®anti (ta je na nastala v koprodukciji z Gledališčem Glej) in Jesihove Grenke sadeže pravice. Na spletu je dostopna tudi plesna predstava ON/A, ki je nastala v koprodukciji MN Dance Company. Ljubitelji gledališča so vabljeni tudi k ogledu uprizoritev Draga Jelena Sergejevna v režiji Alena JelenaSen kresne noči režiserja Janusza Kice, Skrivni dnevnik Jadrana KrtaNora Gregor, skriti kontinent spominaČakajoč GodotaTistega lepega dneAlica in Letoviščarji. Pripravili pa so tudi t. i. Cankarjev paket za maturante, ki vključuje drame Za narodov blagor, Hlapci, Kralj na Betajnovi, Pohujšanje v dolini Šentflorjanski in Lepa Vida. Majski spored predstav je dostopen na tej povezavi.

Mestno gledališče ljubljansko vabi k ogledu muzikala Trač avtorjev Gašperja Tiča in Davorja Hercega v režiji Jake Ivanca, predstav Peer Gynt in Frankenstein v režiji Eduarda Milerja, predstave Menjava straže avtorja in režiserja Nejca Gazvode, uprizoritve Nevihta v režiji Jerneja Lorencija, predstave Iz junaškega življenja meščanov v režiji Aleksandra Popovskega, komedije Vitez čudes, predstave Svetovalec avtorja Mileta Koruna in režiserke Nine Rajić Kranjac in avtorskega projekta Jerneja Lorencija Sen kresne noči (posnetek 1. in 2. dela). Seznam dopolnjujejo sproti, novice o na spletu dostopnih predstavah so objavljene na družbenih omrežjih, predstave pa so na voljo tudi na YouTube kanalu MGL.

Slovensko mladinsko gledališče je na spletu objavilo posnetek avtorskega projekta Žige Divjaka Človek, ki je gledal svet, koncertno uprizoritev Pasja procesija avtorjev Svetlane Makarovič in Jureta Novaka ter predstave Odilo. Zatemnitev. Oratorij avtorjev Petra Mlakarja in Dragana Živadinova (r. D. Živadinov), Kompleks Ristić (r. Oliver Frljić) in Hitchcock (r. Weronika Szczawińska). Zadnja objavljena predstava je mi, evropsi mrliči avtorice Simone Semenič v režiji Sebastijana Horvata. V prihodnje bodo omogočili ogled še nekaterih drugih predstav, o katerih bodo javnost redno obveščali na spletni strani in Facebooku.

Prešernovo gledališče Kranj je na spletu objavilo posnetek predstav Prečkanje avtoceste ali Zgodba o zlati ribiciSen avtorja Enrica Luttmanna v režiji Mateje Koležnik, predstavo Butnskala avtorjev Emila Filipčiča in Marka Derganca v režiji Vita Tauferja (nastala je v koprodukciji s Slovenskim mladinskim gledališčem). V koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj pa je nastala predstava Mrtvec pride po ljubico avtorice Svetlane Makarovič v režiji Jerneja Lorencija. Z domačega kavča si lahko ogledate tudi uprizoritve Močan rod (režija Ivica Buljan), Revizor (režija Mateja Koležnik), Mali nočni kvartet, ABC ODER KRIEGCankarjevega Jakoba RudoPred upokojitvijo avtorja Thomasa Bernharda v režiji Mateje Koležnik in predstavo Hilda Marie NDiaye v režiji Alena Jelena. Mlajše gledalce vabijo k ogledu predstave Na Noetovi barki ob osmih. Posnetki so dostopni tudi na YouTube kanalu PGK.

K virtualnemu ogledu predstav vabi tudi Gledališče Celje. Na spletu so dostopne komedija Branislava Nušića Žalujoča družina v režiji Igorja Vuka Torbice (nastala je v koprodukciji s PGK), drama Rose Bernd Gerharta Hauptmanna v režiji Mateje Koležnik, avtorski projekt Učene ženske po Molierovih Učenih ženskah v režiji Jerneja Lorencija in predstavo Pesmi živih mrtvecev Matjaža Zupančiča, ki je nastala v koprodukciji s PGK. K ogledu pa vabijo tudi mlajše gledalce, ki bodo lahko uživali v Pekarni Mišmaš in Sneguljčici.

Gledališče Koper je v arhivu poiskalo tako posnetke predstav za otroke in mlade kot tudi za odrasle. Mlajši ljubitelji gledališča lahko uživajo v predstavah Grozni GašperMehurčki, Kekec, Super revaBrundagrrrom! in Pepelka in jaz, starejšim pa so namenjene že omenjena Za blagor vseh ljudi ter predstave Zadnje lune režiserja Dušana Mlakarja, Parole, parole (r. Jaka Ivanc) in Pašjon avtorja Iztoka Mlakarja (r. Vito Taufer). V gledališču so se odločili, da bodo nekatere predstave odigrali kar v živo preko spleta, v naslednjih dneh bodo na ta način uprizorili Cankarjeve drame, uvrščene v program mature iz slovenščine. Predstave si lahko ogledate preko aplikacije Zoom in na uradnem YouTube kanalu gledališča.

Mestno gledališče Ptuj vami k spletnemu ogledu nekaterih predstav iz prejšnjih sezon. Ogledate si lahko predstavo Kurent avtorja Aleša Štegra in režiserjev Saše Jovanovića in Petra Srpčiča (predstava je nastala v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor), avtorski projekt Učene ženske po Molierovih Učenih ženskah v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala v koprodukciji s SLG Celje. V koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj je nastala predstava Mrtvec pride po ljubico (a. Svetlana Makarovič, r. Jernej Lorenci, na spletu pa je dostopen tudi posnetek komedije Najstarejša obrt avtorice Paule Vogel in režiserja Petra Srpčiča.

Slovensko stalno gledališče Trst vsako nedeljo ob 18.00 na Facebook strani gledališča z gledalci deli eno svojih predstav iz letošnje in preteklih sezon. Gledališče pa se je vključilo tudi v mrežo severnovzhodnih gledališč »Una stagione sul sofà - Sezona na kavču« (spored je dostopen na povezavi).

Otroci, mladostniki in odrasli si lahko v teh dneh kar od doma ogledajo nekatere predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana. Najmlajši gledalci lahko uživajo v predstavah Ti loviš!, Štiri črne mravljiceOstržek, Močeradek gre čez cesto, Sapramiška, Sneguljčica, Štirje muzikantiZvezdica ZaspankaMakalonca in Medved in mali, (nekoliko) starejšim ljubiteljem gledališča pa so namenjene uprizoritve Posvetitev pomladi režiserja in koreografa Matjaža Fariča, Vihar v glavi režiserja Primoža EkartaRomeo in Julija v režiji Jake IvancaTajno društvo PGC (režija: Mare Bulc), Kit na plaži, ki je nastala po istoimenskem romanu Vinka Möderndorferja, in Živalska farma. Do večine predstav lahko dostopate na tej povezavi.

Lutkovno gledališče Maribor se je pri pobudi povezalo z RTV Slovenija, posnetki njihovih predstav so dostopni na spletu. Izbirate lahko med predstavami: Rdeča kapica, Sneguljčica, Ko je Šlemil šel v Varšavo, Žogica Marogica, Jakob in mesto, Zelišča male čarovnice, Žaba Greta, Volk in kozlička, Kurent in Krst pri Savici. Vse predstave so dostopne na tej povezavi. Skupaj z RTV Slovenija v LGMB vabijo tudi k ogledu predstave Janček Ježek.

V Mini teatru najmlajše gledalce vabijo k ogledu Sneguljčice v režiji večkrat nagrajenega češkega režiserja Mareka Bečke in Grdega račka v režiji Roberta Waltla. Na Facebooku redno objavljal predstave iz preteklih sezon. Doslej so jih z gledalci delili že 27, ogledalo pa si jih je več kot 50.000 ljubiteljev gledališča.

Anton Podbevšek Teater je doslej na spletni strani objavil posnetke predstav Hlapci/Komentirana izdaja (avtor koncepta in režije je Matjaž Berger), Livingstonov poslednji poljub (koncept in režija Nana Milčinski), Ples v dežju (režiser Matjaž Berger, koprodukcija z MGL), Korak v dvoje po Pii in Pinu (avtorja in koreografa Gregor LuštekRosana Hribar, koprodukcija s Floto), Vzgoja stoikaRečem, kar mi rečejo, naj rečem (koprodukcija z zavodom Bunker) in Pars pro witkacy (koncept in koreografija Magdalena Reiter). Gledalci si lahko ogledajo tudi predstave 20000 milj pod morjem (režiser Matjaž Pograjc), Veter, pesek in zvezde (režija in koreografija Iztok Kovač), Demian (režija Jana Menger), Knjiga o džungli, Dobrodošli v duhovnem živalskem kraljestvu in Trojno življenje Antigone Slavoja ŽižkaFizika žalosti, Mazohistka Katje Perat in Lau(f)story.

Gledališče Glej na spletnih omrežjih do nadaljnjega ponuja ogled predstav iz svojega arhiva. Tako si na spletu lahko ogledate predstave Katarina po naročilu avtorjev Katarine StegnarUrške Brodar in Jureta Novaka, projekta Škrip orkestra in Elvis de Luxe, predstavo Most na KRVI avtorja Damirja Avdića v sorežiji z Markom Bulcem, predstavo Zgodba o O v režiji Sebastijana Horvata, predstavo Dvoboj, ki jo je režiral Diego de Brea in predstavo Sharpen Your Senses v režiji Sebastijana Horvata.

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana vas vabijo k ogledu komedije Maratonci tečejo zadnji krog Dušana Kovačevića v režiji Matjaža Šmalca.

Na spletu je dostopen tudi posnetek gledališke predstave Dejansko gospod v režiji Sama M. Strelca in produkciji zavoda Novi Zato, ogledate pa si lahko tudi predstavo Hiphophondrija v izvedbi Rozinteatra (besedilo je po J. B. P. Moleru ob pomoči ekipe napisal Andrej Rozman Roza, režiser je bil Vidko Špegelj).

Arhiv je odprl tudi Plesni Teater Ljubljana. Vabijo k ogledu izvirne adaptacije plesne predstave Manada/Horda, plesne predstave 16, izjemnega dueta v koreografiji in izvedbi Rosane Hribar in Gregorja Luštka, predstave Las muchisimas/Izjemne dame, predstave Hweol... v vrtincu časa in plesnega prvenca SSPJ. Za mlajše gledalce pa so pripravili posnetek plesno-glasbene-gledališke predstave Juri Muri v Afriki pleše ter posnetka predstav CTRL.SHIFT.ESC in Jure kvak kvak.

Zavod Bunker na ogled ponuja posnetek umetniške akcije Domine, ki je nastala v okviru festivala Mladi levi leta 2011, ko so na festival povabili britanski umetniški kolektiv station house opera z režiserjem Julianom Maynardom Smithom (produkcija Artsadmin), in svojo največkrat igrano produkcijo Lirični utrinki v mestu, z zadnjo so doslej presenetili že na tisoče ljudi na ulicah Ljubljane, Dunaja, Hannovra, Berlina, Budimpešte in na mnogih festivalih. Ogledate si lahko tudi posnetke predstav Ich kann nicht anders, Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli, TAM DALEČ STRAN. Uvod v ego-logijo in Rečem, kar mi rečejo, naj rečem kolektiva Beton Ltd. Na ogled sta tudi predstava oziroma protislava Če si srečen, ki so jo ustvarili  Andrej JusAna DušaŠpela FrlicNataša ŽivkovićPolona Janežič in Brane Zorman, predstava Show your face, ki so jo skupaj ustvarili kolektiv Betontanc in latvijski kolektiv Umka.lv, režiral pa jo je Matjaž Pograjc, in solo predstava Dvojna igra avtorice Katarine Stegnar. Seznam na spletu dostopnih predstav je dostopen na povezavi Gledališče s kavča.

Pobudi virtualnega gledališča so se pridružili tudi EN-KNAP in Španski borci, ki vabijo k ogledu predstav za otroke: Huda mravljica in Hud pesjan Iztoka KovačaOho Kristine Aleksove in Loupa Abramovicija ter Mavrica Jake Šimenca. Na spletu si lahko ogledate tudi plesne filme Narava besoVrtoglavi ptičDom svobodeKaj boš počel ko prideš ven od tu?, Vašhava, vabijo pa tudi k ogledu dokumentarnih filmov, filmov iz zaodrja in filmskih obeleženj delovanja Zavoda EN-KNAP.

Kar nekaj predstav neodvisne scene je za ogled na voljo v Mrežnem muzeju, med njimi projekti Simone SemeničLeje JurišićTeje RebaKatarine StegnarDragana Živadinova in drugih.

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo je na spletni strani objavila posnetke predstav akademijskih gledaliških produkcij študentk in študentov oddelkov za gledališko režijo, dramsko igro in dramaturgijo in scenske umetnosti iz zadnjih dveh študijskih let. Posnetki so dostopni na tej povezavi, trenutno je v bazi sedem predstav: H genotipu HamletPožarOtroci na oblastiKralj na BetajnoviOlympia StadionLjudožerci in Kazimir in Karolina.

Poleg posnetkov gledaliških predstav AGRFT na daljavo ponuja tudi druge vsebine: na spletu lahko preberete zadnjo številko revije sodobnih gledaliških in filmskih ustvarjalcev Adept in Akademijski list študentov AGRFT, ogledate si lahko kratke igrane in dokumentarne filme ter televizijske drame študentov AGRFT in spremljate spletno televizijo AKTV, ki v arhivu ponuja več kot sto ur raznovrstnega programa, ki ga ustvarjajo študenti vseh študijskih programov in smeri AGRFT. Program zajema tako televizijske prenose v živo kot samostojne televizijske oddaje različnih zvrsti.

Naj ta pregled zaključimo z verzi Andreja Rozmana Roze, ki prav tako vabijo k ogledu predstav na spletu:

Ker je vse šlo v božjo mater
in ne da se it v teater,
si oglejte preko spleta
igro, ki je že posneta. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-iz-domacega-naslanjaca