STA, 10. 11. 2020

Gledališča z obiskovalci znova v stiku le prek spleta

Gledališča, ki so morala letos zaradi epidemije covida-19 že drugič zapreti vrata, so se znova odločila, da v stiku z obiskovalci ostanejo vsaj prek spleta. Tako na različnih spletnih straneh in kanalih objavljajo arhivske posnetke svojih predstav, vse več gledališč pa ponuja tudi druge spletne vsebine, kot so pogovori z igralci.
:
:

Foto: Pixabay

V SNG Drama Ljubljana bodo vse do januarja na YouTube kanalu vsako prvo in tretjo nedeljo v mesecu objavili arhivski posnetek ene izmed uprizoritev SNG Drama Ljubljana. Tako bo v nedeljo, 15. novembra, na ogled predstava Milene Marković Barčica za punčke v režiji Aleksandara Popovskega. Seznam predstav, za katere so oziroma bodo na voljo posnetki, je objavljen na spletni strani ljubljanske Drame.

V zvočni knjižnici Ljubljanske Drame pa od minule srede ponujajo tudi zvočne uprizoritve iger. V sredo bodo predvajali drugi del Otroka reke Daneta Zajca v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec, ki mu bodo sledili še štirje deli. Pozneje bodo ponudili novo zvočno dramo Zajca, ki so mu letos posvetili sezono.

Na spletnem kanalu YouTube Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) ob sobotah zvečer ponujajo na ogled izvirno gledališko kriminalno nadaljevanko Vranja vrata avtorja Nejca Gazvode v režiji Aleksandra Popovskega. Ponovitve so na sporedu ob ponedeljkih zvečer.

Obenem so v MGL uvedli pogovore igralskih parov, ki so jih naslovili Brez igre o igri. Prisluhniti bo mogoče anekdotam o skupnih trenutkih na odru in v zaodrju, vsak igralec pa bo razkril tudi svoje majhne skrivnosti in skrivnosti gledališkega poklica. Cikel je minuli petek uvedel pogovor med Ivo Krajnc Bagola in Urošem Smolejem. Že ob spomladanskem valu epidemije so na družabnih omrežjih začeli objavljati pogovore z igralci MGL, ki jih pod sloganom Brez maske vodi dramaturginja Ira Ratej. V prihodnjih tednih se bodo predstavili Matic Lukšič, Viktorija Bencik Emeršič, Ajda Smrekar, Filip Samobor in drugi.

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) nadaljujejo s spletnimi pogovori v Deželi pridnih. V soboto bo na sporedu pogovor z Boštjanom Naratom in Erikom Valenčičem, ki bosta gostila Teo Jarc iz sindikata Mladiplus, umetnostno zgodovinarko Beti Žerovc, Larsa Podkrajška (MAO) in Saro Štiglic (Mladi za podnebno pravičnost). V soboto, 21. novembra, pa si bo mogoče na spletu ogledati predstavo Republika Slovenija, ki je nastala ob 25. obletnici države.

V SNG Maribor na družabnih omrežjih, kot je Facebook, vsak večer pod naslovom Naj se dvigne zastor! objavljajo gledališke monologe igralcev. Kot so napovedali v mariborskem gledališču, bo imel drevi monolog Viktor Hrvatin Meglič, pri čemer se bo navezoval na Sofoklesovo Antigono, v sredo zvečer pa bo spletne gledalce nagovoril Matija Stipanič, ki bo črpal iz predstave Mostovi in bogovi Nejca Gazvode po motivih del Toneta Partljiča. Na spletu je na ogled tudi nekaj arhivskih posnetkov opernih predstav mariborske opere in baleta, kmalu pa bodo ponudili tudi cikel arij.

K virtualnemu ogledu predstav vabijo tudi v celjskem gledališču. Na Youtubeu sta trenutno na ogled predstava Williama Shakespeara Romeo in Julija v režiji Matjaža Zupančiča in avtorski projekt Branka Završana Dej, ne govor, so sporočili iz Gledališča Celje.

Primorska gledališča so se v novem valu epidemije znova združila, tako Slovensko stalno gledališče iz Trsta, SNG Nova Gorica in Gledališče Koper na spletu ponujajo najuspešnejše koprodukcije. Gledališča bodo na svojih Facebook profilih vsako nedeljo istočasno objavila predstavo, ki je nastala v skupni produkciji. Spletni cikel je minulo nedeljo uvedla predstava Barufe Carla Goldonija v priredbi Predraga Lucića in režiji Vita Tauferja, ki je leta 2018 prejela nagrado Tantadruj.

Ob prihodnjih nedeljah bodo sledile predstava Iztoka Mlakarja Duohtar pod mus v Taufarjevi režiji, predstava Francesca Randazza Za blagor vseh ljudi režiserske Nenni Delmestre, komedija Branislava Nušića Gospa ministrica v režiji Dušana Jovanovića in Shakespearov Kralj Richard Tretji v režiji Mileta Koruna. Decembra bodo gledališča ponudila še predstave za mlajše občinstvo. Obenem SNG Nova Gorica ob torkih in petkih objavlja na spletu arhivske posnetke svojih gledaliških uspešnic, znova pa so uvedli tudi cikel pravljic, ki jih berejo igralci.

Posnetke 25 arhivskih predstav, ki jih v letošnji sezoni ne igrajo, si je mogoče ogledati tudi na spletni strani Anton Podbevšek tetra (APT), objavljen pa je tudi seznam pravljic, ki jih bere Pavle Ravnohrib. Pripravljajo tudi že nove bralne uprizoritve, ki ne bodo temeljile na pravljicah, so pojasnili v novomeškem gledališču.

Prav tako je na Youtub kanalu arhivske posnetke uprizoritev objavilo kranjsko gledališče. Kot piše na spletni strani, je na voljo kar 22 predstav. Nekaj predlogov za spletne oglede predstav po slovenskih gledališčih pa je mogoče najti tudi na portalu Sigledal.

Koronavirus

Povezani dogodki