STA, 28. 8. 2014

Front@ sodobnega plesa odseva stiske in trenja našega časa

Murska Sobota bo s festivalom Front@ sodobnega plesa do konca tedna ponovno evropsko središče plesa. Festival bo odprla francosko-nemška predstava Meja (Borderline) zasedbe Company Sebastien Ramirez. Letošnji, deveti festival zaznamujejo dela z izjemnim, delno tudi akrobatskim plesom, ki odseva stiske in trenja našega časa.
:
:

Delta Victor / Foto: Arhiv La Intrusa Danza

Ples v predstavi Meja je preplet prvin hip hopa, sodobnega plesa in dih jemajočega, navideznega lebdenja. Plesalci v koreografiji Sebastiena Ramireza in Honji Wang so iskali navdih v svojih življenjskih zgodbah in zgodbah svojih staršev, ki živijo v drugačnih, mnogokrat zelo oddaljenih deželah in kulturah. Nastopajoči soočajo te razlike in zarisujejo svoje lastne meje.

Front@ predstavlja tudi mlade nadarjene plesalce z mednarodnega tekmovanja OPUS 1 ter dijake in študente iz srednjih šol in akademij iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije. Mladim plesalcem je na letošnjem festivalu namenjen cel dan, saj se bodo predstavili s kratkimi koreografijami na Odprtem odru pred Gledališčem Park ter pozneje s celovečernimi predstavami.

Na festival se vrača britanski koreograf Robert Clark, tokrat s predstavo Enako, razlika, spet (Same, difference, again). Iz Španije pa prihaja skupina La Intrusa Danza, ki bo v Murski Soboti uprizorila dve predstavi - Delta Victor in Opora (Staff). Slednjo zaznamuje izjemna in brezkompromisna telesnost v presunljivem kontaktnem plesu.

V teoretskem delu festivala organizatorji napovedujejo razpravo o organizacijskih strukturah v sodobnem plesu s poudarkom na Gibanici, slovenski plesni platformi. Začela se bo s predstavitvijo ob izidu dvojne številke revije Maska z naslovom Premiki sodobnega plesa II, ki podrobno osvetljuje kontekst slovenskega sodobnega plesa. V nadaljevanju bo beseda tekla o modelih organiziranja v Franciji, Veliki Britaniji, na Hrvaškem in na Madžarskem.

V spremljevalnem programu bodo v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD) potekale plesne delavnice pod mentorstvom Roberta Clarka.

Posebnost letošnjega festivala je cena vstopnic po en evro, gledalci pa lahko prostovoljno prispevajo več. Tako želijo organizatorji čim širšemu občinstvu omogočiti ogled vrhunskih predstav sodobnega plesa.

Festival Front@ organizira zavod Flota v koprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Mladinskim informativnim in kulturnim klubom.

Front@

Povezani dogodki