STA, 10. 9. 2023

Under Construction najboljša lutkovna predstava zadnjih dveh let

Nagrado za najboljšo lutkovno predstavo zadnjih dveh sezon je ob nocojšnjem zaključku 12. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru prejela predstava Under Construction avtorskega kolektiva Počemučka v produkciji Gledališča Glej. Klemenčičevo nagrado za življenjsko delo so namenili Agati Freyer, so sporočili organizatorji.
:
:
Foto: Borut Bučinel / Gledališče Glej
Foto: Borut Bučinel / Gledališče Glej
Foto: Borut Bučinel / Gledališče Glej
Foto: Borut Bučinel / Gledališče Glej
Foto: Borut Bučinel / Gledališče Glej
Foto: Borut Bučinel / Gledališče Glej
Foto: Borut Bučinel / Gledališče Glej
Foto: Borut Bučinel / Gledališče Glej

V tekmovalni program bienala je selektorica Zala Dobovšek po ogledu 41 predstav uvrstila šest predstav. Mednarodno strokovno žirijo v sestavi Jelena Sitar Cvetko, Alja Predan in Igor Tretinjak je najbolj prepričala predstava Under Construction, ki "na zabaven, a tudi pretresljiv način razkriva naš distopični čas".

"Tematska pomenljivost in kritičnost do družbene stvarnosti se skozi posamezne individualne zgodbe organsko zlijeta v pomensko in sporočilno celoto, pri čemer se igralki in igralci odlično poigravajo tako z lastnimi igralskimi sredstvi kakor tudi z animacijo predmetov, materialov in zvokov. Režijska, dramaturška, igralska in animacijska zaokroženost pričarajo angažiran in duhovit pogled generacije, ki se upravičeno preizprašuje o svoji prihodnosti," je žirija zapisala v utemeljitvi.

Nagrado za najboljšo režijo je prejel Miha Golob za uprizoritev Tunel Lutkovnega gledališča Ljubljana. "Miha Golob v predstavi Tunel režijsko, a tudi avtorsko, likovno in scenografsko nadaljuje z raziskovanjem prostorov otroške igre. Tokrat je v fokus postavil svetlobo, jo dramaturško osamosvojil, maksimalno razigral in jo povzdignil do vloge soigralke ter ene od nosilk dinamične in bogate odrske celote. Eksplozijo te osvetljene kreativnosti je ritmično razvijal in zaokrožil v skladno, jasno in kompaktno predstavo, ki z lahkoto pritegne najmlajše gledalstvo v živo komunikacijo," je izpostavila žirija.

Nagradi za igro in animacijo je podelila Vesni Vončina za njeno vlogo v predstavi Alma Lutkovnega gledališča Maribor ter igralskemu kolektivu Počemučka iz predstave Under Construction.

Nagrada za likovno podobo je šla v roke Darke Erdelji za predstavo Alma, nagrada za scensko glasbo Jeleni Ždrale za predstavo Obisk Lutkovnega gledališča Ljubljana ter nagrada za oblikovanje svetlobe Gregorju Kuharju za predstavo Tunel.

Kolektiv Počemučka je za predstavo Under Construction prejel tudi nagrado za izvirno dramsko predlogo in avtorski koncept. Posebno nagrado po presoji žirije za celostno in homogeno izvedbo pa so prejeli Miha Arh, Gašper Malnar, Barbara Kanc in Filip Šebšajevič za predstavo Tunel.

Na zaključni slovesnosti bienala so podelili tudi Pengovove listine in Klemenčičevo nagrado, ki jih podeljuje UNIMA Slovenije. Klemenčičevo nagrado za življenjsko delo je prejela lutkovna ustvarjalka Agata Freyer. Kot piše v utemeljitvi, je slovenskemu lutkovnemu gledališču vtisnila neizbrisen pečat. "Pri snovanjih svojih temeljnih del, ki se jim je s predanostjo posvečala, jo je avtorsko opredeljevala svojstvena estetika z nezamenljivim podpisom," še piše.

Pengovove listine za vrhunske stvaritve na področju lutkovne umetnosti so prejeli lutkovna igralka, režiserka, pedagoginja in producentka Irena Rajh, igralec in animator Iztok Lužar ter dramatičarka in dramaturginja Jera Ivanc.

Na bienalu, ki je od srede potekal v prostorih Lutkovnega gledališča Maribor in ga od leta 2001 prireja Ustanova lutkovnih ustvarjalcev, so gostili 15 tujih gostov, direktorjev festivalov in gledališč, vsak dan so po predstavah potekali pogovori o predstavah, ki so jih vodili mladi kritiki, potekale so strokovne mize, predstavitve študijskih procesov in razstava o delu Gledališča Zapik, so še sporočili organizatorji.

Bienale lutkovnih ustvarjalcev, Glej, Agata Freyer, Under Construction