STA, 10. 11. 2016

V SNG Maribor Glorious! z zgodbo o najslabši pevki na svetu

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bodo v petek premierno uprizorili po svetu zelo priljubljeno glasbeno komedijo Glorious!, ki pripoveduje zgodbo o Florence Foster Jenkins, najverjetneje najslabši operni pevki na svetu. To vlogo je režiser Krešimir Dolenčić v tem skupnem projektu mariborske Opere in Drame poveril Nataši Matjašec Rošker.
:
:
Foto: Arhiv SNG Maribor
Foto: Arhiv SNG Maribor
Foto: Arhiv SNG Maribor
Foto: Arhiv SNG Maribor
Foto: Arhiv SNG Maribor
Foto: Arhiv SNG Maribor
Foto: Arhiv SNG Maribor
Foto: Arhiv SNG Maribor

Komedija je nastala po besedilu sodobnega britanskega dramatika Petra Quilterja, ki temelji na resnični zgodbi Američanke Florence Foster Jenkins (1868-1944). Ta se je močno trudila, da bi postala operna pevka, a ni imela talenta. S pomočjo bogate dediščine je le prišla do snemanj in nastopov, katerih posnetki so še danes predmet posmeha.

Kljub pomanjkanju občutka za ritem in intonacijo je Florence Foster Jenkins naposled postala zvezda, saj ji je med drugim uspelo razprodati newyorško koncertno dvorano Carnegie Hall. "To je zgodba o ženski, ki je v svojem času resnično delala čudeže in strašno zabavala ljudi," je povedal hrvaški režiser Dolenčić. "To je bila fantastična ženska, ki je s svojim strašnim petjem razveseljevala ljudi."

V današnjem času, "ko mora biti vse popolno", je to po ocenah režiserja pomembno sporočilo. "Ženska je razveselila in nasmejala toliko ljudi. V določenih stvareh lahko uživamo, tudi če niso fantastične. Zakaj si tudi danes ne bi dopustili takšnega veselja. Smeh na njenih nastopih - in tega si želim tudi na tej predstavi - ni zasmehovanje, ampak iskrena zabava," je še povedal.

O tej nenavadni ženski so letos tudi posneli film, v katerem jo upodablja Meryl Streep. V mariborski različici to vlogo prevzema dramska igralka Nataša Matjašec Rošker, medtem ko resnična operna pevka Guadalupe Barrientos igra Florencino služkinjo Mario. Borštnikova nagrajenka Milada Kalezić je Florencina prijateljica Dorothy, Alojz Svete Florencin ljubimec St. Clair. Pomembno vlogo pianista ima novinec Žan Koprivnik. Za scenografijo je poskrbel Marko Japelj, za kostume Leo Kulaš.

Komedija Glorious! po Quilterjevi predlogi je po svetu doživela več kot 2000 ponovitev, zato se v SNG Maribor nadejajo, da bo tudi pri njih velik uspeh, še posebej po lanskem zelo dobrem sprejemu za njihovo komedijo Večno mladi.

Dolenčić, ki je v SNG Maribor delal že baročni operi Kronanje Pompeje in Pogovori karmeličank, meni, da je komedija v gledaliških repertoarjih neupravičeno na stranskem tiru. "Osebno mislim, da je v gledališču absolutno najtežje delati komedije. Poskusite se sami na silo jokati in boste videli, da bo že nekako šlo. Poskusite se na silo smejati, pa boste videli, da je to zelo težko," je povedal.

Komedija Glorious! je bila prvič izvedena leta 2005 v Birminghamu in Londonu. Med drugim je bila nominirana za nagrado Laurenca Olivierja za najboljšo komedijo, doslej pa je bila uprizorjena v več kot 20 državah po svetu, med drugim tudi na Broadwayu.

Povezani dogodki

Benjamin Virc, 11. 11. 2016
V sanjskem svetu nesojene operne dive