STA, SNG Drama Ljubljana, 30. 10. 2015

Drama s Ponorelo lokomotivo na uglednem azijskem festivalu uprizoritvenih umetnosti

Ljubljanska Drama s predstavo Ponorela lokomotiva v režiji Jerneja Lorencija gostuje na 15. mednarodnem festivalu uprizoritvenih umetnosti v Seulu. Uspešna predstava, dobitnica velike nagrade 48. Borštnikovega srečanja, bo v gledališču Daehakro Arts na sporedu danes, v soboto pa bo sklenila festival. Obe predstavi sta že mesec dni razprodani.
:
:
Foto: Jernej Pristov/SNG Drama Ljubljana
Foto: Jernej Pristov/SNG Drama Ljubljana
Foto: Jernej Pristov/SNG Drama Ljubljana
Foto: Jernej Pristov/SNG Drama Ljubljana
Foto: Jernej Pristov/SNG Drama Ljubljana
Foto: Jernej Pristov/SNG Drama Ljubljana
Foto: Jernej Pristov/SNG Drama Ljubljana

Drama Stanislawa Ignacyja Witkiewicza Ponorela lokomotiva prinaša zgodbo o strojevodji (Škof) in kurjaču (Jovanović), ki ju žene nenavadna in skrivnostna strast, da bi z nezaslišano hitrostjo pognala svojo parno lokomotivo čez vse razumne omejitve, postaje in signale. Rada bi doživela vznemirljivi vrhunec hitrosti in zanosa. Izkaže pa se, da nista navadna železničarja, temveč razvpita zločinca, ki sta se izmaknila roki pravice.

Na mednarodnem festivalu uprizoritvenih umetnosti v Seulu doslej še ni gostovala nobena slovenska predstava. Drama je tako prvo slovensko gledališče, ki ji je to uspelo. Predstavo bodo odigrali na velikem odru gledališča Daehakro Arts Theater, ki premore več kot 500 sedežev.

Ponorela lokomotiva je bila po besedah Rhew In-hwa, glavne direktorice Centra uprizoritvenih umetnosti, ki deluje v okviru Sveta za umetnost Južne Koreje, uvrščena na festival "zaradi svoje umetniške odličnosti in izvirnosti", s katerima prispeva k predstavitvi najsodobnejših pogledov na gledališče, so sporočili iz Drame.

Od premiere septembra 2012 je Ponorela lokomotiva prejela pomembne slovenske nagrade in priznanja, med drugim tudi veliko nagrado Borštnikovega srečanja. SNG Drama je s predstavo gostovala že v Bolgariji (Sofija in Varna), Srbiji (Beograd - Bitef), Belorusiji (Minsk), Romuniji (Temišvar), na Finskem (Tampere) in Hrvaškem (Split - Marulićevi dnevi).


Foto: Jernej Pristov/SNG Drama Ljubljana
15. festival SPAF (Seulski festival uprizoritvenih umetnosti/Seul Performing Arts Festival) je eden najpomembnejših in najuglednejših mednarodnih festivalov uprizoritvenih umetnosti v Aziji, ki predstavlja izbor umetniško najbolj izstopajočih uprizoritev različnih žanrov: od gledaliških do plesnih in multimedijskih predstav. Festival letos poteka že 15. in poleg tekmovalnega programa domače plesne umetniške produkcije gosti tudi ugledne gledališke institucije iz različnih koncev sveta (Peeping Tom & KVS iz Belgije, Berliner Ensemble iz Nemčije, Workcenter of Jerzy Grotowski & Thomas Richards iz Italije, Rocío Molina iz Španije, Centre Chorégraphique National de Montpellier iz Francije in SNG Drama Ljubljana iz Slovenije).

Letošnja edicija festivala se programsko osredotoča na oživljanje avantgardnih tokov uprizoritvenih umetnosti, zlasti iz 2. polovice 20. stoletje. Med letošnjimi gosti sta slovenski javnosti zelo dobro poznani uprizoritvi Shakespearovi soneti iz leta 2009 v režiji legendarnega Roberta Wilsona in mednarodna koprodukcija À Louer (For Rent), ki je leta 2011 nastala tudi v sodelovanju s Cankarjevim domom. Festival uspešno zapolnjuje manko tradicije sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Južni Koreji in je referenčen tako za Azijo kot za mednarodno gledališko sceno. Financira ga Center uprizoritvenih umetnosti Sveta za umetnost Južne Koreje - javna institucija, ki jo je ustanovilo južno-korejsko Ministrstvo za kulturo, šport in turizem, z namenom promocije, ohranjanja in razvoja uprizoritvenih umetnosti v Južni Koreji. Center uprizoritvenih umetnosti danes deluje kot umetniško vozlišče, ki povezuje četrt milijona domačih in mednarodnih ustvarjalcev s področja uprizoritvenih umetnosti.

Ansambel ljubljanske Drame sicer v Južni Koreji gostuje drugič. Prvič so predstavili večkrat nagrajeno uprizoritev de la Barcove igre Življenje je sen v režiji Janusza Kice.

Mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti, Seul, SNG Drama Ljubljana, Južna Koreja