STA, SNG Drama Ljubljana, 21. 5. 2015

Nova sezona ljubljanske Drame o karikaturi, na najboljši možen način

V ljubljanski Drami so v sredo zvečer ob prisotnosti večjega dela igralskega ansambla razgrnili program gledališke sezone 2015/2016. Vodilo sezone bodo karikature, ki brezkompromisno beležijo trenutek in stanje družbe, a se jih bodo v Drami skozi predstave lotili s humorjem in potovali od groteske preko črnega humorja do burleske in absurda.
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor je izrazil željo, da bi prihodnja sezona Drame s humorjem odpirala boleča mesta. Njegove besede iz uvodnika k programski knjižici so na Velikem odru Drame v obliki songa predali igralci Aljaž Jovanović, Janez Škof in Tina Vrbnjak. Slednja je povzela misel Ryszarda Kapuscinskija: "Človek kulturo ne le ustvarja in v njej deluje, domuje. Človek jo nosi v sebi. Človek je kultura."

Samobor je dejal, da se določene stvari v obdobju, ki ga živimo, in mu še nismo našli imena, ves čas ponavljajo. Ostajajo enaki problemi, enaka krizna žarišča. A to je svet, ki ga živimo in se zrcali tudi skozi gledališče. Novo sezono bodo v Drami septembra v Križankah v sodelovanju s Festivalom Ljubljana uvedli s premiero Goethejevega Fausta v režiji Tomaža Pandurja. Za sredin večer so vsi režiserji pripravili video selfije. Pandur je napovedal, da v njegovem Faustu hudič ne bo prišel sam, temveč z družino. Po videih so igralci prebirali odlomke iz dram.

Poleg omenjene se na Velikem odru obeta še šest premier. Z Grumovo nagrado nagrajeno dramo Evropa Vinka Möderndorferja bo na oder krstno postavila mlada režiserka Renata Vidić. V videu je povedala, da tekst govori o mladih, ki dolgo ostajajo brezposelni in so nesvobodni, ker so oropani sanj. Besedila britanskega dramatika Martina Crimpa V republiki sreče se bo lotil Sebastijan Horvat, ki je razkril, da se bo gledalec skozi družinsko zgodbo sprehodil skozi pekel, vice in nebesa.

Večkrat nagrajeni Jernej Lorenci bo režiral dramo Kralj Ubu Alfreda Jarryja. V posnetku se je Lorenci slekel do pasu in napovedal, da bo predstava o kralju Ubuju predstava o igri oblasti, moči, morda spolnosti, hkrati pa igra o tem, kako dobro je "žret in pit". In ker Ubu večkrat reče drek, tudi "hvalnica dreka". Odlomek iz kralja Ubuja je prav tako goloprs prebral igralec Jernej Šugman.

Mlada režiserka Selma Spahić bo režirala dramo Liliom Ferenca Molnarja, stari znanec Drame Eduard Miler pa bo na oder postavil kolaž najbolj smešnih dogodkov iz življenja bavarskega komika Karla Valentina. Pri dramaturgiji predstave bo sodelovala Žanina Mirčevska. Sezono na velikem odru bo sklenila osvežena in pomlajena različica Tolstojeve Ane Karenine, ki jo bo dramatiziral in režiral Dušan Jovanović. Za ponovno uprizoritev drame so se odločili, ker bo prihodnje leto na maturitetnem seznamu.

V Mali drami se v prihodnji sezoni obetajo štiri premiere. Prva bo na sporedu Demokracija Josifa Brodskija v režiji Matjaža Zupančiča. Gre za jedko politično satiro, ki pod vprašaj postavlja koncept demokracije. Obetata se dve krstni uprizoritvi dram mlajših slovenskih dramatikov - Inventure Vesne Hauschild, ki jo bo režirala Ajda Valcl, ter Tarzana avtorja rokgre v režiji Eve Nine Lampič. Sezono Male drame bo sklenil Shakespearov Macbeth, ki ga bo režiser Igor Pison predstavil v intimnejši različici.

V Drami nadaljujejo s ciklom Nova branja, kjer bodo z bralnimi uprizoritvami in pogovori po njih predstavili naslednja besedila: Varni Mihe Mazzinija, Hlod na avtocesti Ize Strehar, Figaro se ženi Emila Filipčiča, Dvigalo Petra Semoliča in Cesar se ženi Stanka Majcna.

Nadaljujejo tudi s projektoma Moralno in družbeno ter Drama laboratorij, v sklopu katerega bo Drama še naprej spodbujala projekte in uprizoritve, ki temeljijo na preizkusu novih gledaliških smernic in pristopov. To bo prostor razmisleka o inovaciji, raziskovanju in mnogovrstnosti sodobnega gledališča. Tako bosta nastali uprizoritvi Absint, ki jo bo po motivih besedila Petra Handkeja Kaspar režirala Sara Lucu in avtorski projekt Iskanje izgubljenega namena v režiji Nine Ramšak. Prav tako ohranjajo sklop Drama akustika, ki bo v novi sezoni gostil Marka Hatlaka, Iztoka Mlakarja, Vlada Kreslina in Avtomobile.

V sklopu Mlade Drame in kluba Najst pa SNG Drama Ljubljana pripravlja natečaj za dramski prizor ali krajše dramsko besedilo. Gre za povabilo mladim piscem k pisanju krajših dramskih besedil ali posameznih prizorov za gledališko uprizoritev, namenjeno mladostnikom od desetega do petnajstega leta. Iz izbranih besedil bo nastala nova uprizoritev abonmaja Najst, v kateri bodo igrali mladostniki. Tudi letos Drama ni pozabila na mlajše ljubitelje gledališča. Z abonmaji Ciciban in Najst se osredotoča na celostno spoznavanje gledališča tudi skozi sprehode po dvorani in zaodrju, spoznavanje gledaliških poklicev in nastanka gledališke uprizoritve od ideje do odrske postavitve ter skozi raziskovanje zgodovine gledališča.