Voranc Boh, 25. 1. 2019

Voranc Boh bere sodobno slovensko dramo

Voranc Boh je mlad igralec, ki končuje magistrski študij igre z lutko. V branje priporoča dramo Ljudski demokratični cirkus Sakešvili avtorja Roka Vilčnika (rokgreja).
:
:

Foto: osebni arhiv

Cirkus Sakešvili je duhovit portret današnje družbe. Arogantni, ozkogledni in naivni Sakešviliji ne poznajo in ne priznavajo nobene družbene ureditve, ki bi bila drugačna od njihove; vseeno pa s svojo predstavo gostujejo v tuji deželi. Čeprav je tekst pisan za uprizarjanje, ga je vseeno zabavno brati ter se naslajati nad neumnostmi, ki jih klatijo Sakešviliji. Brez vladarja tako ali tako ne znajo ničesar, padajo v lastne jame, ob vsem tem pa ostajajo ponosni in brezmadežni. Smešno.

 

Povezava: Ljudski demokratični cirkus Sakešvili

Rok Vilčnik, Ljudski demokratični cirkus Sakešvili

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Domen Šuman, 22. 11. 2019
Domen Šuman bere sodobno slovensko dramo