FBS, STA, 22. 8. 2018

Festival Borštnikovo srečanje vabi v Minorite

V skladu z usmeritvami novega vodstva bo Festival Borštnikovo srečanje (FBS) naznanilo oktobrsko dogajanje že ob izteku poletja. V soboto, 25. avgusta 2018, tako vabijo v zunanji avditorij Lutkovnega gledališča Maribor na glasbeno-filmski performans »Potujoči kino Bridka Bebiča predstavlja: Od kovača do knapa«.
:
:

Foto: Boštjan Lah

Dogodek, ki ga je Festival Borštnikovo srečanje pripravil skupaj z Društvom za razvoj filmske kulture in Zavodom EN-KNAP, predstavlja zaključek letošnje uspešne sezone Letnega kina Minoriti, ob tem pa uvaja festivalske dogodke, ki se bodo zvrstili še pred 15. oktobrom 2018, nekoliko zgodnejšim terminom pričetka letošnjega Boršnikovega srečanja.

Bratko Bibič je s soustvarjalcema Eduardom Raonom in Vidom Drašlerjem zasnoval petdesetminutni audiovizualni kolaž izbranih segmentov iz sodobno plesnih zvočnih filmov, nastalih po zamislih mednarodno priznanega koreografa in plesalca Iztoka Kovača v produkciji Zavoda EN-KNAP od leta 1995 do 2014. Bibič s Potujočim kinom nadaljuje in razvija svoj izvirni koncept raziskovanja historičnih in aktualnih razmerij med filmom, zvokom in (koncertno) instrumentalno glasbo; performans bodo ustvarjalci namreč opremili in pospremili z živo glasbo. V primeru neugodnih vremenskih razmer bodo dogodek preselili v Veliko dvorano Lutkovnega gledališča Maribor.

"Festival Borštnikovo srečanje bom razvijal v mednarodno uveljavljeno festivalsko platformo, ki bo vključevala gledališke uprizoritve slovenskih in tujih producentov, strokovni program in refleksijo, aktivnosti za razvoj novih občinstev ter promocijo in popularizacijo gledališča, strokovna usposabljanja, spodbujanje povezovanja v mednarodnem prostoru ter dopolnilne vsebine z drugih umetniških področij, povezane z gledališčem," je na nedavni predstavitvi programa letošnjega festivala povedal umetniški direktor Aleš Novak, ki je položaj prevzel na začetku tega leta.

Med novostmi so nova programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče, dan slovenskih gledaliških ustvarjalcev, še pred začetkom festivala pa pripravljajo tudi pogovore z nagrajenimi ustvarjalci. Osrednje dogajanje 53. Festivala Borštnikovo srečanje ostaja zvesto ustaljenemu oktobrskemu terminu, ko bodo v prostorih Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor in na drugih mariborskih prizoriščih ponovno ponudili najbolj vznemirljivo slovensko in izbrano tujo gledališko produkcijo.

Letos bo festivalsko dogajanje časovno podaljšano, pričenja se 15. oktobra z novim programskim sklopom Mlado gledališče. Dogajanje se bo nadaljevalo s študentsko gledališko produkcijo in delavnicami, 19. oktobra pa je napovedano slovesno odprtje festivala s predstavo Pohujšanje v dolini šentflorjanski SNG Drama Ljubljana in koncertom Nane Milčinski.

Organizatorji med drugim izpostavljajo še gostovanje italijanskega gledališkega poeta Pippa Delbona s predstavama Vangelo in La Gioia ter na več festivalih nagrajeno predstavo Zagrebškega gledališča mladih (ZKM) Črna mati zemla.

Vstopnice za festivalske dogodke bodo od 3. septembra na voljo prek festivalske spletne strani, nove mobilne aplikacije in pri gledališki blagajni SNG Maribor.

Pogovora z lanskima nagrajencema

V sodelovanju s časopisno hišo Večer festival pripravlja še dva uvodna dogodka: pogovor z lansko dobitnico Borštnikovega prstana Sašo Pavček in pogovor z dobitnikom lanske velike nagrade Primožem Ekartom. Oba pogovora bo vodila novinarka in lanska festivalska selektorica Petra Vidali.

FBS

Povezani dogodki