SMG, 15. 10. 2010

Mladinsko z Edo-zgodbo bratov Rusjan na gostovanju v Kairu

Slovensko mladinsko gledališča se bo po uspešnem gostovanju v Šanghaju, kjer se je z Edo – zgodbo bratov Rusjan predstavilo ob zaključnih dneh svetovne razstave EXPO 2010, že ta konec tedna predstavilo tudi v Egiptu, kjer bo gostovalo na festivalu CIFET, mednarodnem festivalu eksperimentalnega gledališča v Kairu.
:
:

Eda - zgodna bratov Rusjan / foto Matej Peternelj

To je prvo gostovanje  Mladinskega v Kairu, ne pa tudi v Egiptu. Leta 2004 je bil na Prvi kreativni forum za neodvisne gledališke skupine v Aleksandriji povabljen projekt Obličja iz peska Ivana Peternelja, ki je tudi član igralske ekipe Ede – zgodbe bratov Rusjan.

Tudi avtorica in režiserka Ede, Neda R. Bric, je že bila gostja v Aleksandriji. Leta 2006 se je na Mednarodnem poletnem festivalu, ki ga organizira Aleksandrijska knjižnica, predstavila s projektom Trieste–Alessandria Embarked (Štorja od lešandrink), v katerem se je spopadla z eno velikih tem slovenske zgodovine, aleksandrinkami, primorskimi ženskami, ki so v času gospodarske krize kot dojilje, guvernante, sobarice in kuharice odhajale v Egipt, in tragiko njihovih intimnih usod.

Navdih za svojo novo predstavo je našla v zgodovini slovenskega letalstva in bratih Rusjan. Projekta o Edvardu, Ikaru, ki je s petindvajsetimi leti strmoglavil in tako postal prva žrtev letenja pri nas, ter Josipu, konstruktorju njunih letal, se je lotila skozi prizmo dekleta, ki v iskanju svojih korenin naleti na zgodbo bratov Rusjan, prek katere se ji razprejo vprašanja o lastnem življenju: koliko smo pripravljeni tvegati pri življenjskih odločitvah in koliko opustiti zaradi okoliščin, strahu, odgovornosti? Kdaj, kako in ali sploh hočemo prestopiti črto, ki loči povprečneža od zmagovalca? So tisti, ki so na vrhu, tam po naključju?

Predstava, svojevrsten preplet gledališkega in filmskega medija, je na festivalu komornega gledališča SKUP na Ptuju dobila nagrado satir za posebne umetniške dosežke, besedilo pa je slovenska žirija Evropske gledališke konvencije uvrstila med najboljše evropske tekste, uprizorjene v zadnjih dveh letih.  

22. kairski mednarodni festival eksperimentalnih gledališč CIFET
(Cairo International Festival for Experimental Theatre) poteka od 10. do 20. oktobra 2010, organizira pa ga Ministrstvo za kulturo Arabske republike Egipt.

Festival promovira estetske, etnične in etične različnosti, v arabskem svetu pa je tudi najpomembnejše mesto za prikazovanje nekomercialnega gledališča in svobodnega avtorskega izražanja.

Letos se bo na njem predstavilo devetinštirideset držav z devetinpetdesetimi predstavami. Od evropskih bodo poleg Slovenije sodelovale še Italija (CRT Scenamadre), Poljska (Teatr montownia theatre), Romunija (T.E.T.A.), Srbija (Teatar Mimart), Španija (Mr. Kubik Producciones), Hrvaška (Zadarsko kazalište lutaka) in drugi.

Povezave:

- Več o festivalu
- Več o predstavi
- Fotogalerija na SiGledal

Kairo, CIFET, SMG, Egipt