SLOGI, PGK, 4. 4. 2018

Dan nominirancev za Grumovo nagrado 2018

V okviru Tedna slovenske drame se bosta danes, 4. aprila 2018, ob 17. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana) predstavila nominiranca za Grumovo nagrado Vinko Möderndorfer in Rok Vilčnik.
:
:

48. Teden slovenske drame

Dan nominirancev na Tednu slovenske drame (TSD) je dogodek, ki je namenjen celostni predstavitvi nominirancev za Nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo, ki  bo podeljena na sklepni slovesnost 48. TSD, 8. aprila v Prešernovem gledališču Kranj. Dan nominirancev je tekom let postal prepoznavna platforma, ki pomaga širiti zavest o pomembnosti (in aktualnosti) nove dramatike, tudi s spodbujanjem izmenjave mnenj, saj lahko v odprtosti in povezovanju bogatimo drug drugega – in slovensko dramsko pisavo.

Na natečaj za Grumovo nagrado je letos prispelo 36 dramskih besedil. "Letošnji natečaj je presenetljiv, saj prispela besedila določata dve prepoznavni značilnosti: vrnitev klasične dramske forme in obrat v intimni svet," je povedala dr. Mateja Pezdirc Bartol, predsednica žirije za Grumovo nagrado.

Žirija je določila nominiranca 48. TSD za nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo: Rok Vilčnik – rokgre za delo Večja od vseh in Vinko Möderndorfer za besedili Romeo in Julija sta bila begunca ter Sestre.

Na kratko o izbranih besedilih

Romeo in Julija sta bila begunca oriše socialni zdrs mladega para, ki ne najde svojega mesta v družbi in njuna ljubezenska zgodba, ki se začne, kot se začnejo vse ljubezenske zgodbe, se razbije na čereh vsakdanjika. Dramsko besedilo Sestre je čista kriminalka in seveda asociira na dramo Tri sestre znamenitega Čehova. Gre za pospravljanje stanovanja umrle mame v katerem tri sestre, vsaka na svoj način, skušajo zaobjeti spomine, določiti svojo vlogo v družini in se soočiti s presenetljivimi družinskimi skrivnostmi. Večja od vseh je monodrama - nadaljevanje zgodbe o Piki Nogavički, ki skuša pojasniti, kaj se zgodi s priljubljeno junakinjo, ko odraste.

Dan nominirancev

Zasnova festivalskega (popol)dneva, ki je v celoti namenjen najboljšim besedilom nove slovenske dramatike, je usmerjena v predstavitev avtorjev in odpira prostor za dialoško preizpraševanje stanja izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenega uprizarjanja, interpretacije in razvoja. Dan nominirancev tako sestavljajo bralne uprizoritve nominiranih dramskih besedil in vodeni pogovori o njih. Bralne uprizoritve pripravljajo obetavni mladi režiserji skupaj z igralskim ansamblom Prešernovega gledališča Kranj in študenti dramske igre UL AGRFT, na pogovorih pa bodo sodelovali Juš A. Zidar in Sebastijan Horvat (za besedilo Romeo in Julija), Mateja Kokol in Primož Ekart (za besedilo Večja od vseh), Ajda Valcl in Luka Marcen (za delo Sestre). Pomemben del zavzema aktivno sodelovanje publike, ki z avtorji in gosti deli svoje videnje besedila.

Idejna zasnova dogodka je delo Roka Andresa, režiserki bralnih uprizoritev sta Mojca Madon in Maša Pelko. V bralnih uprizoritvah nastopajo člani ansambla PG Kranj in študenti dramske igre AGRFT, voditeljica pogovorov pa bo Ana Perne (SLOGI).

 

Povezave:

Nagrada Slavka Gruma, TSD, Nagrade TSD