Iztočnica Lena Gregorčič, SiGledal, 23. 4. 2010

Čista hipnoza 50-urnega informansa Dragana Živadinova

Od torka, 20. 4. 2010 do četrtka, 22. 4. 2010 je v Kinu Šiška potekal informans o postgravitacijski umetnosti. Med naključnimi obiskovalci smo povprašali o norosti tega podviga; verjeli ali ne, našli smo obiskovalko, ki je na informansu preživela vseh 50 ur.
:
:

Ali ni to noro? In kaj je - pravzaprav noro? Zakaj pa ste prišli - če je noro?

Blaž Šef, študent
Pred časom, v sklopu festivala Eksodus, je  Živadinov že imel podobno predavanje. Teme so bile podobne, niso pa bile tako razdelane. Takrat je predavanje trajalo nekaj več kot  11 ur, zato je bilo takrat tudi lažje, saj smo dobili  predavanje v celem kosu, ogromno nas je tudi ostalo vseh 11 ur. To, kar pa se zdaj odvija v Kinu Šišika, torej 50-urno predavanje, je, po mojem mnenju, vsem jasno, da predavatelj ne more zdržati do konca in glavno vprašanje je, kaj bo storil, ko ne bo več zdržal. Nisem bil ves čas tukaj, ne vem, kaj  vse je  počel vmes.

Prišel sem pa zato, ker me že od vedno zanima, kaj počne Dragan Živadinov, pa tudi iz osebnega zanimanja do  umetnosti, astronavtike. Med drugim sem tudi iz rojstnega okolja Hermana Potočnika Noordunga, kjer sem turistični vodič po Vitanju in Noordungovem spominskem središču.


Nika Jurov, študentka
O Draganu Živadinovu smo že veliko slišali na faksu – študiram primerjalno književnost in pred kratkim je imel gostujoče predavanje. Zdel se mi je zanimiv, karizmatičen, sicer me pa na splošno zanima avantgardna umetnost, zato sem se odločila, da pridem.  Teh 50 ur se mi res zdi pretiranih, ne vem zakaj je njegov cilj ravno 50 ur.

Zdi se mi noro, da bedi že 50 ur, še posebej, ker je rekel, da že prejšnji dan ni spal.  Všeč mi je to, s čimer se Živadinov ukvarja, je nekaj novega: ta glasba in Živadinov na odru ustvarita posebno atmosfero. Tukaj sem bila 30 ur.


Špela Elizabeta Gala, študentka
Ja, to je noro; ambient je fascinanten, že sama otvoritev je bil prestavljena  v »drug svet«, zato sem se tudi vrnila naslednji dan, v ta "drugi svet" ki je  čista hipnoza; sploh pa je zanimiva tematika. Noro ali ne, razumem ta adrenalin, ki ga občuti ob tem  in fascinacijo, to evforijo, da bo informans  speljal do konca.
 Živadinov je imel gostujoče predavanje na faksu, ki ga obiskujem – ima energijo, ki te potegne, da ga lahko dejansko lahko poslušaš brez da bi zaspal v 50-ih urah.


Barbara Herežek, študentka
Noro samo v dobrem smislu: glasba, projekcije,  vzdušje, Dragan je nor, jaz pa tudi - nisem si mislila, da bom zdržala do konca, nenehno sem podaljševala, po pet ur, pa po tri ure…Čakala sem predavanje na temo Neue Slowenische Kunst in Slavoja Žižka. Malo smo vmes spali, malo pili radensko in tako smo preživeli. Ko je minil prvi dan, sem si rekla, zakaj pa ne? Ostala sem še naslednji dan. Postgravitacijska umetnost je pač zakon.

 

Povezave:

- Dragan Živadinov na Geslu
- Dragan Živadinov na Repu

Dragan Živadinov

Iztočnica Lena Gregorčič, SiGledal, 15. 4. 2010
Slovenska dramatika na slovenskih odrih
Izotčnica Lena Gregorčič, SiGledal, 16. 4. 2010
Dramatičarka ne obstaja!
Iztočnica Lena Gregorčič, Sigledal, 16. 4. 2010
Svet gledališča in dramski avtor v njem
Iztočnica Lena Gregorčič, SiGledal , 28. 4. 2010
Ali vemo, kaj je performans?
Iztočnica Tamara Matevc, SiGledal, 1. 5. 2010
Je sosedova trava še vedno bolj zelena?
Iztočnica Lena Gregorčič, SiGledal, 30. 5. 2010
"Dramaturgija? Seveda, nedvomno, vsemu navkljub"
Iztočnica Lena Gregorčič, SiGledal, 2. 7. 2010
Sprehod po "sprejemcih"
Iztočnica Lena Gregorčič, SiGledal, 18. 6. 2010
"Dramaturg je kot škatla prve pomoči"