SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 13. 4. 2020

Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Rose Bernd

Vabimo k spletnemu ogledu predstave Rose Bernd Gerharta Hauptmanna v režiji Mateje Koležnik iz produkciji Slovenskega ljudskega gledališča Celje, ki je bila uvrščena v tekmovalni program 51. Festivala Borštnikovo srečanje. Pia Zemljič je prejela Borštnikovo nagrado za igro, Liza Marija Grašič pa nagrado za mlado igralko.
:
:
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar, SLG Celje

Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije je predstavi podelilo nagrado za najboljšo uprizoritev v sezoni 2015/2016. Predstava je bila nagrajena tudi na 18. festivalu komornega gledališča Zlati lev: Mateja Koležnik je prejela nagrado za režijo, Lučka Počkaj pa za igro.

Predstavo si lahko ogledate na tej povezavi.

Hauptmann je dramo Rose Bernd napisal leta 1906. Nastala je na podlagi osebne izkušnje - bil je porotnik neki detomorilki. Dramsko delo je prevedla Mojca Kranjc. Pod scenografijo predstave se podpisuje Marko Japelj, kostume je zasnoval Alan Hranitelj. Za glasbo je poskrbel Simon Dvoršak, za koreografijo Magdalena ReiterV predstavi igrajo Bojan Umek, Liza Marija Grašič, Andrej Murenc, Pia Zemljič, Igor Žužek, Aljoša Koltak, David Čeh, Barbara Medvešček, Manca Ogorevc, Tanja Potočnik, Igor Sancin in Damjan M. Trbovc.

Režiserka je v intervjuju o uprizarjanju starejših dramskih del povedala: "V tekstih, ki so preživeli sto let, mora biti nekaj relevantnega, nekaj, kar drži kot pribito, zato se mi ne zdi smiselno radikalno posegati vanj, dovolj je že, če nekoliko priredim uprizoritveno strategijo za današnji čas in današnje načine percepcije."

"In vendar je uspelo režiserki Mateji Koležnik s sodelavci in igralci iz sorazmerno skromnega besedila ustvariti vrhunsko predstavo, predvsem pa ji je uspelo z domišljeno uprizoritveno strategijo obenem ohraniti avtentičnost originala, svežino aktualnosti ter občutek tematske brezčasnosti." (Peter Rak, Pogledi)

FBS, Koronavirus

Povezani dogodki

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 9. 8. 2021
Prvi poklicni igralec slovenskega rodu
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 19. 7. 2019
Dragana Alfirević in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 16. 7. 2019
Portal SiGledal in še več