SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 10. 7. 2021

"Šumi je epicenter tega sveta, Reuters in RAI nista nič proti Šumiju"

10. julija leta 2009 je umrl pisatelj in dramatik Peter Božič – eden od pionirjev eksistencializma in eden glavnih predstavnikov dramatike absurda v slovenski književnosti. Med njegove najbolj znane drame spadajo: Križišče, Obisk stare mame, Panika, Španska kraljica in zadnja drama Šumi.
:
:

Peter Božič / Foto: Miha Fras, SMG

Rodil se je leta 1932 na Bledu, vendar se je njegova družina veliko selila. Leta 1945 so v Freiburgu pri Dresdnu doživeli anglo-ameriško bombardiranje s fosforjem, kar je močno vplivalo tudi na njegovo poznejše delo. Bil je sošolec Poldeta Bibiča in Jožeta Pučnika.

Vpisal se je na več študijev, vendar nobenega ni dokončal. V petdesetih letih se je začel preživljati s pisanjem, njegova prva drama Človek v šipi je bila napisala leta 1955 za anonimni natečaj ljubljanske Drame, vendar je na poklicnih odrih nikoli niso uprizorili. Zadnjo dramo z naslovom Šumi (2009) je napisal na pobudo Uršule Cetinski, tedanje direktorice Slovenskega mladinskega gledališča, nastala pa je po nekaterih motivih proznega dela Chubby was here (1987).

Bil je član uredniškega odbora Revije 57 ter pobudnik in osrednji avtor Odra 57, ki je uprizarjal njegove najradikalnejše igre. Bil je pravi boem, nekaj časa je bival v nekem hlevu na obrobju Ljubljane, pozneje pa v zapuščenem letalskem zaklonišču pod Rožnikom. Boemsko življenje je opisoval v svojih najpomembnejših delih.

Peter Božič, človek, ki je v svojem drobnem životu nosil spomine, podobe, sarkazme, aktualno jezo, a zamere nikoli.*

Bil je eden od osrednjih članov eksperimentalnega gledališča Pekarna. Leta 1978 je z Dragico Breskvar in Jožetom Humerjem ustanovil revijo Mentor in bil do leta 1991 tudi njen glavni urednik. Leta 1980 je bil med podpisniki pobude za Novo revijo.

Prejel je več nagrad: leta 1970 Župančičevo nagrado, 1972 nagrado Prešernovega sklada, 1988 zlato značko Borštnikovega srečanja, 2002 srebrni častni znak svobode RS in zlato plaketo JSKD za izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

Po njem se imenuje ulica v Ljubljani, v njeni bližini so mu postavili tudi kip (avtor Mirsad Begić).

Več o avtorju boste izvedeli v spletni enciklopediji slovenskega gledališča SiGledal wiki, v sklopu Repertoar pa boste našli seznam vseh uprizoritev, ki so po njegovih delih nastale v slovenskih gledališčih. Vabljeni tudi k branju drame Prikazni.

 

* Vlado Miheljak: "Peter Božič, 1932–2009. Veliki mali mož ne stanuje več tukaj" (www.mladina.si, 16. 7. 2009).

Peter Božič

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 15. 4. 2020
Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Izumitelj na Zemlji
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 20. 4. 2020
Dramski teksti na spletu
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 30. 7. 2019
Vladimir Jurc in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju