SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 7. 7. 2019

Aljaž Jovanović in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralec Aljaž Jovanović, ki je na zadnjem Borštnikovem srečanju prejel nagrado za vlogo v predstavi Visoška kronika v produkciji SNG Drama Ljubljana. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o igralcu Aljažu Jovanoviću.
:
:

Aljaž Jovanović / Foto: Peter Uhan

Aljaž Jovanović je od leta 2008 član ansambla SNG Drama Ljubljana, sodeloval pa je tudi z Mini teatrom, ŠKUC gledališčem, SNG Nova Gorica, Dramo SNG Maribor, Mestnim gledališčem Ptuj, Slovenskim stalnim gledališčem Trst, Mestnim gledališčem ljubljanskim in Cankarjevim domom. Je tudi televizijski in filmski igralec. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim nagrado Staneta Severja, priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije in Borštnikovo nagrado za mladega igralca.

Kot igralec se je doslej preizkusil v uprizoritvah klasičnih in sodobnih tekstov ter besedil za otroke. Trikrat je igral v uprizoritvah avtorja Dušana Jovanovića (Alamut, Življenje podeželskih plejbojev po drugi svetovni vojni, Bobby in Boris) in štirikrat v Shakespearovih dramah (Sen kresne noči, Kralj Lear, Beneški trgovec, Hamlet). Med režiserji je največkrat sodeloval z Jernejem Lorencijem (sedemkrat), Jako Andrejem Vojevcem (šestkrat) in Robertom Waltlom (štirikrat).

Naše telo ima neskončno možnosti. In mislim, da je fantastično na najrazličnejše načine igrati nanj. (Aljaž Jovanović, SiGledal, 2013)

Največ vlog je odigral v predstavi Prekleti kadilci (SNG Drama Ljubljana), v kateri je bil Kadilec, Protikadilec, poskrbel pa je tudi za glasbo s petjem ter igranjem na kitaro in pianino. Na odru SNG Drama Ljubljana je stal v 43 različnih uprizoritvah.

Še več o Aljažu Jovanoviću pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Aljaž Jovanović

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 10. 4. 2020
Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Odilo. Zatemnitev. Oratorij.
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 21. 7. 2019
Jaka Šimenc in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 11. 8. 2021
Pastir, mizar, novinar, pesnik, pisatelj, dramatik