SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 10. 4. 2020

Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Odilo. Zatemnitev. Oratorij.

Vabimo k spletnemu ogledu predstave Odilo. Zatemnitev. Oratorij. avtorjev Petra Mlakarja in Dragana Živadinova (ki je tudi režiser predstave) v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Centra urbane kulture Kino Šiška, ki je bila uvrščena v tekmovalni program 53. Festivala Borštnikovo srečanje.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Predstavo si lahko ogledate na tej povezavi.

Peter Mlakar je napisal filozofsko dramsko OdiloDragan Živadinov je ustvaril kontekst, Janez Pipan pa je oblikoval intelektualno infrastrukturo. V osrčju predstave je Odilo Globočnik, ki je, kot so avtorji zapisali ob premieri, "senčna podoba slovenske zgodovine. Je tisti Slovenec, ki je v hierarhiji nemškega nacističnega sistema zasedel najvišje položaje. Tisti Slovenec, ki je nagovarjal množico na enem od razvpitih nürnberških nacističnih shodov. Tisti Slovenec, ki je uresničeval operacijo Reinhard in bil odgovoren za smrt milijonov. Tisti Slovenec, ki je izumil uničevalno koncentracijsko taborišče. Tisti Slovenec, ki je upravljal koncentracijsko taborišče Rižarna."

"Zgodovina sicer že davno ni več učiteljica življenja, še vedno pa lahko prezrcali grozljive prakse preteklosti v nič manj temno sedanjost. Že dolgo ni Živadinov s svojo estetiko deloval tako učinkovito aktualno in v neposredni komunikaciji s sporočilom. Tehnična brezhibnost in koherentnost koncepta je vnovič osupljiva. Redka, edinstvena pravzaprav v današnjem teatru." (Melita Forstnerič Hajnšek, Večer)

"Predstava ne govori le o enem izmed razvpitih vojnih zločincev, niti ne predstavi njegove celotne zgodbe. Predstava Odilo. Zatemnitev. Oratorij ponovno manifestira tisto bit Odila Globočnika, absolutno zlo in fanatični morilski srd, zato da ga ponovno ubije, zato da nas spomni na to, česar ne bi smeli pozabiti. Ubijanje imena ni le ubijanje človeka ali osebe, temveč ideje, ki jo je nosil. S tem ne ostane ob robu aktualno političnega, mrmrajoč kritike, temveč jasno in glasno zavzame stališče, česa si ne bi smeli več dovoliti. Nedopustno je, da se iz zgodovine nič ne učimo in mirno gledamo ekstremistična nacionalsocialistična gibanja, ki ponovno požirajo spravo, mir ter razumnost. Zlo je potrebno zličkati do obisti in ga vreči v grob. Za zmeraj. Upajmo, da tokrat za zmeraj." (Mojca Podlesek, Radio Študent)

FBS, Koronavirus