SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 3. 4. 2020

Teden slovenske drame na portalu SiGledal: Mrtvec pride po ljubico

V teh marčevskih in aprilskih dneh, ko običajno poteka festival Teden slovenske drame, vas vabimo k ogledu predstav, ki so na njem sodelovale v preteklosti in so dostopne na spletu. Za danes smo izbrali predstavo Mrtvec pride po ljubico avtorice Svetlane Makarovič v režiji Jerneja Lorencija in koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj ter Mestnega gledališča Ptuj.
:
:
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić

Predstavo si lahko ogledate na tej povezavi.

Predstava Mrtvec pride po ljubico je bila uvrščena v tekmovalni program 45. Tedna slovenske drame, prejela pa je tudi dve Borštnikovi nagradi – za mlado igralko jo je prejela Ana Urbanc, za glasbo pa Branko Rožman. Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije jo je izbralo za najboljšo uprizoritev sezone 2014/2015.

V drami so nastopili: Ana Urbanc, Vesna Pernarčič, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Darja Reichman, Borut Veselko, Vesna Jevnikar, Judita Polak in Ciril Roblek. Dramaturginja je bila Marinka Poštrak, scenograf Branko Hojnik in kostumografinja Belinda Radulović.

Drama Svetlane Makarovič ima korenine tako v istoimenski ljudski pesmi kot v Prešernovi oz. Bürgerjevi Lenori. Kljub temu je pretresljiva in drugačna, podoživljena z drugih zornih kotov.

"Svetlana verjame v moč ljubezni, a se niti malo ne spreneveda, kakšen je ta svet," je ob uprizoritvi dejal Lorenci, ki so ga pritegnile vsebinske in formalne dvojnosti teksta. Predstava je posebna tudi zato, ker ima v njej pomembno vlogo glasba. "Pri Mrtvecu je bil že sam proces dela sila navdihujoč, hkrati pa pomirjajoč, med vajami smo se hitro ujeli in vsi zadihali v istem ritmu. Mislim, da je k temu poleg režiserskega vodenja Jerneja Lorencija in njegovih sodelavcev največ pripomoglo to, da je šlo za predstavo, ki jo nekako nosi glasba, glasba je omogočila presežek in mi pri tej predstavi osebno največ dala," je povedala igralka Darja Reichman.

»Lorenci in ekipa peljejo uprizoritev v počasnem tempu, s premolki in minimalizmom, ki je podprt z notranjo intenzivnostjo, predvsem pa igro izostrijo in napnejo: če v originalu ni z neba nobene štime, če se dogaja pod izpraznjenim nebom, je zdaj v uprizoritvi štime in muzike čez in čez, pa še kot celota vse štima.« (Matej Bogataj, Delo)

TSD, Koronavirus