SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 9. 7. 2019

Uroš Kaurin in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralec Uroš Kaurin, ki je skupaj s soigralcem Vitom Weisom prejel Borštnikovo nagrado za igro za vlogo v predstavi Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav v koprodukciji KUD Moment in Zavoda EN-KNAP. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o igralcu Urošu Kaurinu.

Uroš Kaurin / Foto: Arhiv Lutkovno gledališče Maribor

Uroš Kaurin se je takoj po koncu študija na ljubljanski AGRFT zaposlil v Slovenskem mladinskem gledališču, član ansambla je bil slabo desetletje. Od začetka sezone 2018/2019 je član Lutkovnega gledališča Maribor. Dejaven je tudi na plesni in neinstitucionalni sceni ter na filmu (igral je v mladinski uspešnici Gremo mi po svoje). Leta 2010 je na Borštnikovem srečanju prejel nagrado za mladega igralca.

Je tudi (so)avtor projektov Medea/Making Medea, Heroj 1.0 in Heroj 2.0, preizkusil pa se je tudi v vlogi dramaturga, koreografa, producenta in režiserja. Sodeloval je v produkcijah Slovenskega mladinskega gledališča, SNG Opera in balet Maribor, SNG Drama Ljubljana, Anton Podbevšek Teatra in Plesnega teatra Ljubljana.

Meni je to blizu – da sem na odru jaz, da se ne pretvarjam, oziroma da ko se pretvarjamo, da smo nekdo drug, da je nam jasno, da se mi pretvarjamo, in da je nam jasno, da je publiki jasno, da to ni čisto res oziroma da mi samo igramo te stvari. (Uroš Kaurin, Ars, 2019)

V Fizikih (AGRFT, 2007) in Katici iz Heilbronna (SNG Drama Ljubljana, 2007) je odigral po tri vloge, v Pohujšanju v dolini šentflorjanski (SMG, 2011) pa blestel v vlogi Jacinte. Največkrat je sodeloval z režiserjema Matjažem Pograjcem (štirikrat) in Oliverjem Frljićem (trikrat). Z igralcem Vitom Weisom sta poleg projektov Heroj 1.0 in Heroj 2.0 sodelovala še v predstavah Tulkudream (Plesni teater Ljubljana), Človeški faktor (SMG) in Nova pošta (SMG). Premiera Heroja 3.0 bo novembra 2019 uprizorjena brez besed, Heroj 4.0 pa naj bi bil premierno uprizorjen leta 2021.

Še več o Urošu Kaurinu pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Uroš Kaurin

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 21. 7. 2021
Igralec, ki je jezdil v prvem delu Vinetouja
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 12. 7. 2019
Iz tujine na portal SiGledal
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 27. 4. 2020
Ukrepi v podporo uprizoritvenim umetnostim v (in po) času epidemije