SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 11. 7. 2019

Matic Starina in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je dramaturg Matic Starina, ki je na Festivalu Borštnikovo srečanje prejel nagrado za dramaturgijo v predstavah Sen kresne noči v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega in Visoška kronika v produkciji SNG Drama Ljubljana. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o dramaturgu Maticu Starini.

Foto: Pixabay

Matic Starina je študiral dramaturgijo na ljubljanski AGRFT, v gledališču pa se je preizkusil tudi v drugih vlogah: kot igralec, performer, avtor priredb in asistent režije. Kot dramaturg je sodeloval s Slovenskim mladinskim gledališčem, Mestnim gledališčem Ptuj, SNG Drama Ljubljana, Slovenskim mladinskim gledališčem, Cankarjevim domom, Gledališčem Koper, SNG Drama Ljubljana, SNG Nova Gorica, Slovenskim ljudskim gledališčem Celje, SNG Opera in balet Ljubljana. Sodeloval je tudi z gledališči v tujini.

Doslej se je podpisal tako pod dramaturgije dramskih del klasikov (Homer, Sofoklej, Shakespeare, Moliere, Verdi) kot tudi modernih avtorjev (Büchner, Bruckner). Največkrat je sodeloval z režiserjema Jernejem Lorencijem (devetkrat) in Gregorjem Luštkom (petkrat). Preizkusil se je tudi v vlogi scenarista.

Še več o Maticu Starini pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Matic Starina

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 4. 9. 2021
Portal Kritika. Pogovor s članico uredniškega odbora Mašo Radi Buh
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 11. 4. 2020
Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Nevihta
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 23. 7. 2019
Sinja Ožbolt in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju