Festival Borštnikovo srečanje

Maribor, 30. 05. 2022 - 12. 06. 2022

57. Festival Borštnikovo srečanje


Letošnji Festival Borštnikovo srečanje bo potekal med 30. majem in 12. junijem, festivalski program pa bo poleg vrhunskih gledaliških predstav slovenskih in tujih producentov ponudil raznolik spremljevalni program.

V tekmovalnem programu, ki je osrednji del festivala, bo uprizorjenih štirinajst predstav v živo, dve pa bosta predstavljeni na spletu. Predstave je izbrala Nika Leskovšek, selektorica tekmovalnega programa 57. Festivala Borštnikovo srečanje, ki si je v obdobju od 1. julija 2020 do 31. decembra 2021 ogledala 210 gledaliških dogodkov. Kot je zapisala v utemeljitvi izbora, je bilo opaziti trend predstav v upočasnjenem ritmu, s premolki ali celo popolnoma v tišini. "V porastu so na splošno bolj komorne oblike uprizoritev, precej je bilo monodram, solističnih izvedb in avtobiografskih performansov. Inštitucije pa so v začetku nove sezone že tvegale z bolj bombastičnimi, zasedbeno številčnejšimi in vizualno razkošnejšimi produkcijami." Selektorica je še poudarila, da sezona (in pol), če jo ocenjuje kot celoto, izstopa po kakovosti igralskih stvaritev. "Zaradi dolgotrajnih prekinitev se je namreč čas študija (vlog) podaljšal, s tem pa naselitev v vlogo in čas za celostno izgradnjo detajlov, ki jih je užitek spremljati. To bi vsekakor veljalo obdržati tudi v prihodnje. Posebej me veseli veliko število vidnejših in kompleksnejših ženskih vlog."

Kot je povedal umetniški direktor festivala Aleš Novak, sta na oblikovanje programa vplivala dva pomembna dejavnika – še vedno epidemija in z njo povezane prekinitve ter prilagoditve gledališke produkcije ter premik festivalskega termina na pomladni čas. "Novi termin nam narekuje novo obdobje izbora, odslej bo to koledarsko leto. Te okoliščine so narekovale podaljšanje obdobja selekcije tekmovalnega in ostalih programskih sklopov – zato bo tudi obseg uprizoritev v letošnjem tekmovalnem programu precej večji od običajnega, kar bo prevladujoča značilnost programske podobe letošnjega festivala."

Sicer pa festival ohranja že uveljavljeno programsko strukturo: "Pričenjamo z Mladim gledališčem in razvojem novih občinstev, nadaljujemo z mednarodno konferenco o gledališkem vključevanju ranljivih skupin ter s študentskimi aktivnostmi, otvoritev festivala bo pospremila izjemna predstava svetovno uveljavljenega koreografa Akrama Khana Outwitting the Devil, nato pa sledijo tekmovalni, spremljevalni in strokovni program." Aleš Novak je še pojasnil, da bo Borštnikovo srečanje spet trajalo štirinajst dni, odvijalo pa se bo v SNG Maribor ter na številnih drugih mestnih prizoriščih. "Pričakujemo, da v času festivala ne bo posebnih omejitvenih ukrepov, želimo si, da bodo producenti lahko izvedli načrtovani program, ob tem pa polne gledališke dvorane in navdušeno občinstvo."

TEKMOVALNI PROGRAM:

Povezava: Utemeljitev 57. tekmovalnega programa

Dodatni spletni predstavi:

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

MLADO GLEDALIŠČE

ŠTUDENTSKO GLEDALIŠČE

Aleš Novak, umetniški direktor
Danilo Rošker, direktor SNG Maribor
Nika Leskovšek, selektorica tekmovalnega programa 57. FBS

Strokovna skupina: Klemen Brvar, Barbara Koželj Podlogar, Uroš Korenčan, Jure Novak, Vesna Jurca Tadel

Strokovna žirija: Rok Andres, Primož Ekart, Žanina Mirčevska, Giacomo Pedini, Igor Ružić

Žirija za Borštnikov prstan: Jernej Lorenci, Mojca Jan Zoran, Jette Ostan Verjup

Asistentka umetniškega direktorja: Mojca Kolar

Izvršna producentka in odnosi z javnostmi: Daša Šprinčnik
Programska sodelavka (Mlado gledališče, Študentsko gledališče): Mojca Redjko
Projektni svetovalec: Miha Marinč
Oblikovalec vizualne podobe festivala: Radovan Jenko
Urednik publikacij: Benjamin Virc
Organizatorka strokovnega programa: Ana Gabrovec
Koordinatorka prostovoljcev: Marja Guček
Tehnična vodja: Matic Gselman, Matic Kašnik
Fotograf: Boštjan Lah


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/festival-borstnikovo-srecanje-f-6