Razstava Zgodovina Evrope - kot jo prikazujejo gledališča

:
:
Foto: SLOGI
Foto: SLOGI
Foto: SLOGI

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) od leta 2012 sodeluje s Perspectiv – Združenjem zgodovinskih gledališč Evrope. Ta neprofitna organizacija povezuje ljudi po vsej Evropi, ki vodijo ali skrbijo za zgodovinska gledališča, kakor tudi tiste, ki jih gledališke stavbe zanimajo poklicno ali zasebno. Perspectiv je tudi koordinator Evropske poti zgodovinskih gledališč, projekta, ki se je pričel leta 2012 in se bo zaključil leta 2017 ter ga podpira program Kultura Evropske unije.

V okviru projekta je svoje moči združilo šest evropskih muzejev in zasnovalo mednarodno potujočo razstavo Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča, ki je stavbno gledališko dediščino postavila v zgodovinski in družbeni kontekst. Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej je pri zasnovi in oblikovanju razstave sodeloval z uglednimi muzeji Victoria & Albert Museum –oddelek za gledališče in uprizoritve iz Londona, Teatermuseet i Hofteatret iz Köbenhavna; Muzeum Teatralne v gledališču Teatr Wielki – Opera Narodowa iz Varšave; Deutsches Theatermuseum iz Münchna in Theatermuseum z Dunaja.

Razstava je bila doslej na ogled v Varšavi, Köbenhavnu, na Dunaju in v Münchnu. 24. oktobra 2016 bo odprta v avli Ministrstva za kulturo RS (Maistrova 10, Ljubljana), kjer bo na ogled do 3. januarja 2017, potem pa bo od marca do septembra 2017 domovala še v Londonu.

Razstava podaja zgodovino Evrope, kakor se odraža v repertoarjih in arhitekturni zasnovi evropskih gledališč, ob tem pa ne skuša slediti le kronologiji, temveč obiskovalca popelje skozi devet osrednjih tem, poimenovanih Sredozemska izkušnja, Verski vpliv, Spreminjajoča se družba – spreminjajoče se stavbe, Estetika in tehnologija, Narod, Gori!, Prečkanje meja, Vojna in Demokracija. Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej bo organiziral javna vodstva po razstavi – prvo bo v sredo, 26. oktobra 2016, ob 17. uri, pripravlja pa tudi različne delavnice, namenjene osnovnošolskim otrokom in srednješolski mladini.

Mednarodna potujoča razstava Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča je podprta s strani programa Kultura Evropske unije. Razstavo v Ljubljani je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.