SLOGI, 13. 12. 2016

Demokracija in gledališče, javno vodstvo z delavnico

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) organizira "Demokracija in gledališče", javno vodstvo z delavnico po mednarodni potujoči razstavi Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča, ki bo v sredo, 14. decembra 2016, ob 16.30, v avli Ministrstva za kulturo Republike Slovenije (Maistrova ulica 10, Ljubljana).

Foto: SLOGI

Razstava podaja zgodovino Evrope, kakor se odraža v repertoarjih in arhitekturni zasnovi evropskih gledališč, ob tem pa ne skuša slediti le kronologiji, temveč obiskovalca popelje skozi devet osrednjih tem, poimenovanih Sredozemska izkušnja, Verski vpliv, Spreminjajoča se družba – spreminjajoče se stavbe, Estetika in tehnologija, Narod, Gori!, Prečkanje meja, Vojna in Demokracija.

Demokracija in gledališče, vodstvo z delavnico

V kontekstu razstave bodo udeleženci vodstva razmišljali o tem, kaj pomeni demokracija in kako se je ta morda odražala v gledališču, v gledališki arhitekturi in strukturi prostorov. Gledališče je lahko izraz odprte in demokratične družbe ter odličen prostor za debate o družbenih temah, podobno kot v parlamentu. Kako pa je z gledališko umetnostjo, je uprizarjanje sploh lahko demokratično? Na delavnici boste lahko preizkusili, kako bi lahko demokratizirali gledališko predstavo.

Skozi razstavo in delavnico bo vodila mag. Sandra Jenko, kustosinja pedagoginja iz SLOGI – Gledališkega muzeja. Prijave na vodstvo z delavnico na naslov: sandra.jenko@slogi.si. V primeru manjšega števila udeležencev bodo izvedli le javno vodstvo brez delavnice. 

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16