SLOGI, 18. 11. 2016

Evropska komisarka mag. Violeta Bulc si bo ogledala razstavo Zgodovina Evrope - kot jo pripovedujejo gledališča

Evropska komisarka mag. Violeta Bulc si bo v petek, 18. novembra 2016 ob 15.30 na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije (Maistrova ulica 10, Ljubljana) ogledala mednarodno potujočo razstavo Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča. Komisarko bodo sprejeli minister za kulturo Anton Peršak, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) mag. Mojca Jan Zoran in slovenska kustosinja razstave mag. Tea Rogelj iz SLOGI – Gledališkega muzeja.
:
:
Foto: SLOGI
Foto: SLOGI
Foto: SLOGI

Mednarodna potujoča razstava je podprta s strani programa Kultura Evropske unije in je nastala pod okriljem organizacije PERSPECTIV – Združenja zgodovinskih gledališč Evrope, s katero SLOGI sodeluje od leta 2012. SLOGI – Gledališki muzej je pri zasnovi in oblikovanju razstave sodeloval z uglednimi muzeji: Victoria & Albert Museum – oddelek za gledališče in uprizoritve iz Londona, Teatermuseet i Hofteatret iz Köbenhavna, Muzeum Teatralne v gledališču Teatr Wielki – Opera Narodowa iz Varšave, Deutsches Theatermuseum iz Münchna in Theatermuseum z Dunaja.

Razstava podaja zgodovino Evrope, kakor se odraža v repertoarjih in arhitekturni zasnovi evropskih gledališč, ob tem pa ne skuša slediti le kronologiji, temveč obiskovalca popelje skozi devet osrednjih tem, poimenovanih Sredozemska izkušnja, Verski vpliv, Spreminjajoča se družba – spreminjajoče se stavbe, Estetika in tehnologija, Narod, Gori!, Prečkanje meja, Vojna in Demokracija.

V avli Ministrstva za kulturo Republike Slovenije bo na ogled do 3. januarja 2017.

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16