SLOGI, 25. 2. 2015

Razstava Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo njena gledališča

V Varšavi je bilo odprtje potujoče razstave Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo njena gledališča, pri kateri Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) sodeluje z uglednimi mednarodnimi muzeji. Razstava bo od oktobra do decembra 2016 gostovala tudi v Ljubljani.
Foto: Perspectiv
Foto: Perspectiv
Foto: Perspectiv

Slovenski gledališki inštitut od leta 2012 sodeluje s Perspectiv – Združenjem zgodovinskih gledališč Evrope. Ta neprofitna organizacija povezuje ljudi po vsej Evropi, ki vodijo ali skrbijo za zgodovinska gledališča, kakor tudi tiste, ki jih gledališke stavbe zanimajo poklicno ali zasebno. Perspectiv je tudi koordinator Evropske poti zgodovinskih gledališč, projekta, ki se je pričel leta 2012 in se bo zaključil leta 2017 ter ga je podprla tudi Evropska unija v programu Kultura.

V okviru slednjega je nastala mednarodna potujoča razstava Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo njena gledališča, pri kateri SLOGI sodeluje z uglednimi muzeji Victoria & Albert Museum – gledališki oddelek iz Londona, Teatermuseet i Hofteatret iz Kopenhagna, Muzeum Teatralne v gledališču Teatr Wielki iz Varšave, Deutsches Theatermuseum iz Münchna in Theatermuseum z Dunaja.
 
Ga. Małgorzata Omilanowska, poljska ministrica za kulturo in nacionalno dediščino, je 9. februarja 2017 svečano odprla prvo postavitev razstave v gledališču Teatr Wielki v Varšavi. Odprtja se je udeležil tudi g. Robert Krmelj, veleposlanik RS v Varšavi.

Razstava bo v Varšavi na ogled do aprila 2015, od maja do septembra 2015 bo gostovala v Kopenhagnu, od oktobra do marca 2015 na Dunaju, od maja do septembra 2016 v Münchnu, od oktobra do decembra 2016 v Ljubljani in od februarja do septembra 2017 v Londonu.

Povezava: Več informacij o projektu

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16