STA, 10. 6. 2015

Župančičeve nagrade

Akademski slikar, grafik in kipar Vladimir Makuc je letošnji dobitnik Župančičeve nagrade za življenjsko delo, ki jo podeljuje Mestna občina Ljubljana. Nagrade za vrhunske umetniške dosežke zadnjih dveh let bodo dobili režiserka Barbara Novaković Kolenc, dramski igralec Alojz Svete ter pesnik in dramatik Boris A. Novak. Podelitev bo 11. junija.
:
:

Barbara Novaković Kolenc / Foto: Mare Mutić

Barbara Novaković Kolenc, ustanoviteljica in glavna avtorica gledališča Muzeum, prejme Župančičevo nagrado za štiri odmevne projekte: gledališko-plesno predstavo Muzej pisem, jubilejno razstavo ob 20-letnici gledališča Muzeum Gubanje časa, predstavo Za rep ujeta želja po dramski predlogi Pabla Picassa in uprizoritev ABC oder Krieg Iva Svetine.

Strokovna komisija je prepoznala izvirnost umetničine avtorske poetike, katere gledališki jezik je inovativen, subverziven, poznavalski, vizualno dognan, referenčno bogat, humanistično osredotočen, obdarjen z intuicijo, globoko emotiven in sloneč na zaledju širokega poznavanja slovenske in svetovne umetnostne zgodovine.

Alojz Svete prejme Župančičevo nagrado za pet igralskih upodobitev: za vlogo Mama, Radkova mama, 97 let v Jovanovićevi drami Boris, Milena Radko, Vojvodo Yorškega v Rihardu III. + II. v Pandurjevi režijski interpretaciji Shakespeara, Frana Govekarja v Nemčevi režiji krstne uprizoritve Hotela Modra opica, Zovolja v Levstikovem Tugomerju režiserja Diega de Bree in vloge Toniča, Joejevega očeta in Polkovnika v prikazu različnih iger Vitomila Zupana Zastave - Mož - Slepota v režiji Mareta Bulca.

Igralčeva izrazito ponotranjena govornoizrazna dispozicija je po mnenju komisije umetniku omogočila polnokrvno oživljene dramske like v širokem interpretacijskem razponu - tudi v travestitski preobrazbi in izvirnem svetetovskem humorju, ki vlogo prefinjeno poantira v položaju znotraj svojega kontemplativnega duhovnega zapredka - in visoki normi odrskega izraza.


Alojz Svete v predstavi Boris, Milena, Radko / Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana
Boris A. Novak je nagrajen za prvo knjigo načrtovanega tridelnega epa Vrata nepovrata z naslovom Zemljevidi domotožja. Epos pomeni v sodobni slovenski poeziji izjemen pojav in specifičen zvrstno-tematski podvig. Pesnik v njem upesnjuje ne le svojo duhovno avtobiografijo oziroma njeno genezo, marveč skoznjo tudi svoj celoten odnos do sveta in stvarstva. Zaveda se, da so "edino, kar preživi nenehno rast brezdanje pozabe", besede.

Kot vsestranski poznavalec domačega in svetovnega pesništva, posebej tudi verznih oblik, je postal kronist po vzoru nekdanjih srednjeveških zapisovalcev, piše v utemeljitvi.

Najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve s področja umetnosti in kulture bo v četrtek, 11. junija, ob 19. uri v CUK Kino Šiška podelil župan Zoran Janković, so sporočili z občine.

Boris A. Novak, Alojz Svete, Župančičeva nagrada, Barbara Novakovič Kolenc

Povezani dogodki