STA, 10. 7. 2022

Znan program zlatega in srebrnega abonmaja v novi sezoni

V Cankarjevem domu (CD) so pripravili program zlatega in srebrnega abonmaja za sezono 2022/23. Mednarodni orkestrski cikel bo gostil orkestre, projekte glasbeno-scenskega in liturgičnega značaja, komorni cikel pa se bo v prihodnji sezoni v celoti preselil v Gallusovo dvorano.

Foto: Nebojša Tejić / STA

Kot je v programski knjižici zapisala vodja resne glasbe v CD Ingrid Gortan, so v zlati abonma vključili kar nekaj projektov zunaj glasbeno-simfoničnega formata. Takšno bo vokalno gledališče Med dvema svetlobama v izvedbi Nizozemskega komornega zbora HERMESensemble, katerega koncept in režijo bo postavila Karmina Šilec. Navdih za delo kitajskega skladatelja Huang Rua je tibetanska Knjiga mrtvih, ki opisuje spremljanje umrle duše v onostranstvo.

Po več kot dveh desetletjih bo v abonmaju zazvenel Pasijon po Mateju, temeljno delo Bachovega sakralnega opusa, ki ga bosta izvedla Komorni zbor Stuttgart in Dvorna kapela Stuttgart s specialistom za staro glasbo Friederjem Berniusom.

Uvod bo pripadel baročnemu ansamblu Il Pomo d'Oro, ki vsako leto na novo odkrije delo iz operne zakladnice. Izvedli bodo Händlovo opero Ariodante, glasbeno dramo o politični moči in ljubezni na škotskem dvoru, ki so jo premierno izvedli v na novo odprtem Covent Gardnu. Vodil jo bo grški dirigent George Petrou, glavno moško in žensko vlogo pa bosta interpretirala Franco Fagioli in Melissa Petit.

V okviru jesenske turneje bo v CD gostoval Orkester Romanske Švice z dirigentom Jonathanom Nottom in Straussovo simfonično pesnitvijo Tako je govoril Zaratustra ter solistko violinistko Viktorio Mullovo, ki bo izvedla prvi Šostakovičev koncert.

Nastopila pa bosta tudi Bergenski filharmonični orkester pod taktirko glavnega dirigenta Edwarda Gardnerja in Kraljevi škotski nacionalni orkester, ki bo z dirigentom Thomasom Sondergardom prvič v Sloveniji izvedel noviteto pianista Fazila Saya za koncertante orgle in trobento.

Srebrni abonma bo uvedel švedski organist Gunnar Idenstam, ki se bo predstavil tudi kot skladatelj. V sodelovanju z oktobrskim festivalom Cellofest Ljubljana bo nastopil nemški violončelist Julian Steckel, ki s pianistom Paulom Riviniusom pripravlja francosko zasnovan spored del prve polovice 20. stoletja.

Obeta se tudi prestavljeno gostovanje Ansambla Albana Berga z Dunaja z deli avstrijskih skladateljev, v nadaljevanju pa bodo na sporedu še pianist Andras Schiff, violinist Barnabas Kelemen s pianistom Mihalyjem Bereczom ter tenorist Aco Bišćević, ki bo izvedel dela iz Bachove in Händlove vokalne zakladnice ob spremljavi češkega Godalnega kvarteta Reicha.

CD, repertoarji