STA, 28. 4. 2014

V Madridu Guernica kot ozadje za plesni nastop

V madridskem muzeju Reina Sofia so eno najslavnejših slik na svetu, Picassovo Guernico, uporabili za ozadje plesne predstave pred svetovnim dnevom plesa. V nedeljo je namreč plesalec Josue Ullate pred sliko izvedel Quiebro, ples s prvinami modernega baleta in klasičnega španskega plesa, ki ga je navdihnilo delo glasbenika Enriqueja Morenteja.
:
:


"Mislim, da je ideja čudovita. To bi morali narediti večkrat. To je Guernica," je po nastopu, ki ga je pripravil Ullatejev oče Victor, priznani baletni plesalec in koreograf, dejal slikar Miguel Angel Colilla.

Organizatorji so se morali za nastop z muzejem pregovarjati več kot eno leto, saj so jih v Reini Sofii sprva zavrnili. Premislili so si šele, ko je podporo projektu izrazila tudi Picassova družina, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V muzeju je ta črno-bela Picassova slika, velika 7,8 x 3,5 m, na kateri se mešajo ljudje in živali s trpečimi izrazi, razstavljena od leta 1992.

Guernico je Picasso naslikal v Parizu in z njo protestiral proti bombardiranju nacističnega letalstva baskovske vasi Guernica. Za seboj ima veliko selitev po Evropi in Združenih državah, dolgo je bila razstavljena v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku, kjer so jo restavrirali, preden so jo leta 1981 vrnili v Španijo, najprej v Muzej Prado in nato v Reino Sofio.

Madrid