STA, 11. 10. 2022

Novo sezono zlatega abonmaja bo odprla Händlova opera Ariodante

Zlati abonma Cankarjevega doma (CD) bo nocoj uvedel ansambel Il Pomo d'Oro, ki se posveča avtentičnemu poustvarjanju baročnih in klasičnih del. Izvedel bo operno dramo o politični moči in ljubezni na škotskem dvoru Ariodante Georga Friedricha Händla. Naslovno vlogo bo pela Ann Hallenberg, v solistični zasedbi je tudi sopranistka Nika Gorič.
:
:

Foto: Nebojša Tejić / STA

Opero Ariodante je nemški skladatelj komponiral leta 1734, praizvedli pa so jo leto kasneje v londonskem Covent Gardnu. Podobno kot njegove druge opere serie je kljub začetnemu uspehu za skoraj dvesto let utonila v pozabo.

Händel je v njej prikazal najrazličnejša človeška čustva, ne da bi kršil stroga klasicistična pravila o enotnosti dogajanja, časa in prostora. V približno 40 glasbenih točkah je spretno nanizal recitative, arioze, arije, zbore, plese in inštrumentalne dele, da bi tudi na glasbeni ravni stopnjeval tisto izrazno napetost, ki se razkriva v pisani paleti človeških čustev in strasti. Vsak protagonist je glasbeno opredeljen, vsako glasbilo s svojo barvo ali pisavo razkriva značajske poteze in notranji nemir, piše v koncertnem listu.

Ansambel Il Pomo d'Oro, ki si je ime nadel po operi Antonia Cestija iz leta 1666, bo vodil dirigent George Petrou, ki velja za enega vodilnih strokovnjakov za baročno glasbo. Solisti bodo še James Way, Sarah Gilford, Gaia Petrone in John Chest.

Ansambel je bil ustanovljen leta 2012, v njem pa delujejo izvedenci za historično poustvarjanje. Orkester sodeluje z različnimi dirigenti ter je reden gost prestižnih koncertnih dvoran in festivalov Evrope. Med njegovimi zadnjimi uspešnimi projekti sta projekt V vojni in miru ter Moje najljubše stvari z ameriško sopranistko Joyce DiDonato.

Njegova diskografija med drugim vključuje več Händlovih oper, Haydnove koncerte za violino in koncerte za čembalo ter Bachove violinske koncerte in koncerte za čembalo, za nekatere je prejel tudi prestižno nagrado echo klassik.

Kot so sporočili iz CD, se ansambel vrača po koncertni izvedbi Händlove opere Kserks v sezoni 2018/2019.

repertoarji, CD