JSKD, 15. 6. 2015

Zmagovalci Mednarodnega tekmovanja mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegova območna izpostava Celje sta v soboto, 13. 6. 2015, pripravila 7. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – plesna miniatura 2015.
:
:

Žigan Krajnčan / Foto: Jure Kravanja

Občinstvo in žirija, ki so jo letos sestavljali mednarodno uveljavljeni plesni ustvarjalci in pedagogi Martin Sonderkamp, Andreja Rauch Podrzavnik in Milan Tomášik, si je ogledala 27 plesnih miniatur, od tega 7 iz tujine. Žirija je za najboljšo miniaturo v celoti v skupini mladih, rojenih med letoma 1991 in 1996, razglasila miniaturo Žigana Krajnčana (Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, skupina Body Pričers) z naslovom Demonstracija, za najboljšo miniaturo v skupini mladih, rojenih med letoma 1997 in 2001, pa miniaturo Sare Cvetkovske (DMBUC Ilija Nikolovski Luj - Skopje, Makedonija) z naslovom Moving sound.

Žigan Krajnčan je z avtorskim gibalnim vokabularjem in izvirnim raziskovanjem prostora demonstriral svoj plesni talent, Sara Cvetkovska pa je v sodelovanju z glasbenikom na bobnih ustvarila zanimivo zvočno-likovno-plesno miniaturo in neverjetno močan odrski nastop.

Tekmovanje OPUS 1 je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih soloplesov ali kompozicij za največ dva plesalca. Vsi sodelujoči so ustvarili svoje koreografije na podlagi skupne teme Podoba – telo – gib, ki je letos raziskovala razburljivo razmerje plesne in vizualne umetnosti. Žirija je v obeh kategorijah nagradila še najboljšo idejo, najboljšo plesno izvedbo, svoje mnenje pa sta podali tudi dve generacijski komisiji.

Posebnost mednarodnega tekmovanja OPUS 1 so vsakoletne izvirne teme, ki mlade plesalce spodbujajo h kritičnemu pogledu na svet ter so povod za spoznavanje, raziskavo in študij določenih vsebin oziroma avtorjev. Letošnja tema je spodbudila mlade plesne ustvarjalce, da so vzgib za ustvarjanje svojih plesnih miniatur poiskali v vizualnih umetniških delih oziroma v njihovih avtorjih.

OPUS 1 – plesna miniatura je tekmovanje, na katerem se plesalci spopadajo z malimi plesnimi oblikami, ki so časovno omejene na 2 do 5 minut. Poudarek je na samostojnem delu plesalcev in razvijanju lastne plesne miniature, pri čemer naj bi jih mentor zgolj nevsiljivo vodil pri oblikovanju lastnega plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela. Takšen pristop pri mladih spodbuja občutek zaupanja vase in svoje ideje. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci OPUS-a se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.


Sara Cvetkovska / Foto: Jure Kravanja
***

Rezultati OPUS 1, 2015

SKUPINA B (ROJENI MED 1997-2001)

- Najboljša miniatura v celoti
DMBUC Ilija Nikolovski Luj – Skopje, Makedonija
MOVING SOUND
Avtorski soloples: Sara Cvetkovska 
Mentor: Aleksandra Kocovska-Naceva
"Sara Cvetkovska je v sodelovanju z glasbenikom na bobnih ustvarila zanimivo zvocno-likovno-plesno miniaturo in z neverjetno močnim odrskim nastopom prepričala strokovno žirijo."

- Najboljša ideja
JZ Glasbena sola Laško - Radeče
ČRNI KVADRAT 
Avtorski soloples: Taja Padežnik 
Mentor: Špela Medved
"Taja Padežnik je na domiseln plesni način interpretirala likovno delo Črni kvadrat in strokovno žirijo presenetila z zanimivim pristopom k interpretaciji svoje ideje. "            

- Najboljša plesna izvedba
Studio za svobodni ples, Ljubljana
RAZGRADNJA 1
Avtorski soloples: Liu Zakrajšek 
Mentorica: Urša Rupnik
"Liu Zakrajšek je s prepričljivim nastopom in tehnično brezhibnostjo prepričala strokovno žirijo."

- Nagrada generacijske komisije
KUD Plesni forum Celje
A KAJ, ČE BITI JAZ NI DOVOLJ 
Avtorski soloples: Ana Cvelfar 
Mentor: Gordana Stefanovič Erjavec

SKUPINA C (ROJENI MED 1991-1996)  

- Najboljša miniatura v celoti
Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, skupina Body Pričers
DEMONSTRACIJA
Avtorski soloples: Žigan Krajnčan
"Žigan Krajnčan je z avtorskim gibalnim vokabularjem in izvirnim raziskovanjem prostora demonstriral svoj plesni talent in prepričal strokovno žirijo."

- Najboljša ideja
KUD Radiator, Ljubljana
XY LINIJA Z 
Avtorski soloples: Enya Belak  
"Enya Belak je svoje likovne in plesne ideja poveza v senzibilno in domiselno odrsko delo."

- Najboljša plesna izvedba
Sanni Kriikku - Helsinki, Finska
MOZAIK
Avtorski soloples: Sanni Kriikku
"V plesnem mozaiku je Sanni Kriikku pokazala množico raličnih plesnih stilov in kvalitet ter s tako bogatim plesnim vokabularjem prepričala strokovno žirijo."

- Nagrada generacijske komisije
Studio za svobodni ples, Ljubljana
VZTRAJNOST SPOMINA
Ustvarjanje in ples: Maja Maša Šömen, Sanja Spirić 
Mentor: Urša Rupnik 

Nagrada JSKD in Plesnega studia Intakt za produkcijo novega projekta
Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, skupina Body Pričers
DEMONSTRACIJA 
Avtorski soloples: Žigan Krajnčan

Matjaž Farič, umetniški direktor mednarodnega festivala Front@ sodobnega plesa je izbral plesne miniature, ki bodo predstavljene na Front@ Festivalu, 5. septembra 2015:

DMBUC Ilija Nikolovski Luj – Skopje, Macedonia
MOVING SOUND
Avtorski soloples: Sara Cvetkovska 
Mentor: Aleksandra Kocovska-Naceva

KUD Radiator, Ljubljana
SLEDI
Ustvarjanje in ples: Maša Hawlina, Nika Vrabič

Kulturno društvo Qulenium, Kranj
MOMENT
Avtorski soloples: Jan Rozman
Priča: Živka Jovanović Arhar

Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, skupina Body Pričers
DEMONSTRACIJA
Avtorski soloples: Žigan Krajnčan

Simon Kuban, Praga
OPUS 13
Ustvarjanje in ples: Simon Kuban, Jaroslava Janeckova

OPUS 1